Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.08.2017

Олег Жученко: слідчі прокуратури області у ході розслідування виявили факти катування утриманих в Одеському слідчому ізоляторі (ВІДЕО)

-

   Прокуратура Одеської області розслідує факти службової недбалості співробітників Одеського СІЗО, унаслідок чого стало можливим скоєння жорстокого вбивства арештантом працівниці установи. Про це у ході брифінгу 22 серпня повідомив прокурор області Олег Жученко.

   Крім того під час перевірки стану додержання прав утриманих у слідчому ізоляторі 19 серпня прокуратура виявила факти нелюдського поводження з утриманими та розпочала розслідування за фактом перевищення службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України).

   В ході подальшого слідства у вказаному кримінальному провадженні встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи.

    У зв’язку із цим, прокуратура змінила правову кваліфікацію у кримінальному провадженні з перевищення службових повноважень на катування (ч. 2 ст. 127 КК України). За вказаний злочин Законом передбачено до 10 років ув’язнення.

   Так, прокуратура виявила факти вибіркового ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій.

     Зокрема, після вбивства співробітника СІЗО обшуки та інші заходи проводилися не в усіх камерах.

    До деяких місць утримання арештантів співробітники установи взагалі не заходили та не перевіряли дотримання режимних вимог.

      Поряд із цим документація, яку вивчили слідчі прокуратури, свідчить про проведення обшуків та всіх необхідних заходів у всіх камерах та корпусах. У зв’язку із цим розпочато розслідування за фактом службового підроблення (ч.1 ст. 366 КК України).

      Наразі слідчі прокуратури проводять обшуки у приміщеннях пенітенціарної установи.

    Крім того у зв’язку з виявленням в одному з кабінетів працівників пенітенціарної установи предмету, що популяризує тоталітарний режим, прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (пропаганда представником влади комуністичного та націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів).

    Слід зазначити прокуратурою Одеської області неодноразово наголошувалось на порушеннях умов утримання засуджених, утриманих, їх базових конституційних прав на території регіону.

   Лише за 2017 рік на порушення вимог Закону в Одеському та Ізмаїльському СІЗО прокуратурою внесено 30 документів реагування.

     За цей рік прокуратура звернулася з 40 документами реагування на порушення Закону у трьох колоніях.

      Прес-служба прокуратури Одеської області

 

  

   

  

 

 

кількість переглядів: 4238