Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.05.2019

Правоохоронні органи наголошують, що пропаганда заборонених режимів та використання забороненої символіки карається Законом

-

Прокуратура Одещини спільно з іншими правоохоронними органами наголошують на тому, що Закон забороняє виготовлення та поширення комуністичної, нацистської символіки, а також пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів.

За такі дії передбачена кримінальна відповідальність  - обмеження волі на строк до п’яти років чи позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої   (ст. 436-1 КК України).

За 2017-2018 роки до суду правоохоронці направили 7 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях зазначеної категорії. За результатом розгляду 4 з них вже винесено обвинувальні вироки.

Зокрема, вироком Приморського районного суду чоловіка засуджено до 1 року позбавлення волі із іспитовим терміном у рік за закріплення на будинку червоного прапору з серпом та молотом, із написом на російській мові «СССР», «9 МАЯ».

Вироком того ж суду іншого громадянина визнано винним та призначено покарання у вигляді штрафу за закріплення на автомобілі «BMW 735I» червоного прапору з зображенням серпу та молоту, танку, п'ятикутної червоної зірки, георгіївської стрічки та напису «НА БЕРЛИН!!!».

Вироком Біляївського районного суду місцевого мешканця  притягнули до кримінальної відповідальності за публічну демонстрацію прапору червоного кольору з зображенням комуністичної символіки.

! Законом заборонено виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки, публічне використання, демонстрацію або носіння стрічки чи її зображення (ст. 173-3 КУпАП).

Такі дії караються штрафом, а повторне використання протягом року  після накладення адміністративного стягнення передбачає у тому числі  адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

 

Прес-служба прокуратури Одеської області

 

 

 

кількість переглядів: 1905