Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.04.2013

ІНФОРМАЦІЯ про стан законності в Одеській області у 2011 році

ІНФОРМАЦІЯ про стан законності в Одеській  області у 2011 році

 
Прокуратура України
Прокуратура Одеської області
65026, Одеса-26, вул. Пушкінська, 3                                                                         факс: (048) 731-98-25
 
 Голові Одеської обласної ради
         Пундику М.В. 
 
 
ІНФОРМАЦІЯ
про стан законності в Одеській
області у 2011 році
 
Шановний Миколо Володимировичу!
 
Прокуратурою Одеської області в межах повноважень, визначених статтею 121 Конституції України та статтею 9 Перехідних положень, протягом 2011 року вживались організаційно-практичні заходи щодо покращання прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.
Органами прокуратури Одеської області при здійсненні правозахисної діяльності  у сфері захисту прав громадян та інтересів держави впродовж  2011 року порушено 523 кримінальні справи, з яких 460 направлено до суду.
У результаті зміни підходів до організації роботи,  підвищено  ефективність реагування, свідченням чого є притягнення у 2011 році до відповідальності 1047 посадових осіб контролюючих органів (кожен третій із загального числа притягнутих), порушення актуальних кримінальних справ, де збитки державним інтересам становлять мільйони гривен. З вжиттям заходів розглянуто 4934 документи прокурорського реагування,  за якими відшкодовано 160,5 млн. грн., у тому числі  26,5 млн. грн. - до бюджету.
Значну роботу проведено на захист трудових прав громадян: порушено 142 кримінальні справи, з яких 139 направлено до суду, до відповідальності притягнуто майже 400 посадових осіб, з яких – 45 посадовці органів контролю,   відшкодовано понад 52 млн. гривень. Вжиті заходи певним чином сприяли покращенню стану погашення боргів з оплати праці (заборгованість упродовж 12 місяців зменшено на 5, 6 млн. грн. - з 26,7 млн. грн. до 21,1 млн. грн.).
          Тільки за результатами розгляду документів прокурорського реагування з початку року суб’єктами господарювання відшкодовано 9,7 млн. гривень заборгованості до Пенсійного фонду України.
Чорноморським транспортним прокурором 03.08.2011 порушено кримінальну справу за фактом умисної невиплати працівникам ПАТ «Чорномортехфлот» заробітної плати у сумі 6,1 млн. грн., за ознаками злочину, передбаченого  ч. 1 ст. 175 КК України, стосовно голови правління цього товариства. У ході досудового слідства заробітна плата виплачена у повному обсязі. Кримінальну справу направлено до суду.
Незважаючи на відпрацювання кожного підприємства – боржника, у т.ч. посилення вимогливості до боржників – банкрутів,  на сьогодні працівникам підприємств області не виплачено заробітну плату у сумі 21,1 млн. гривень.
Значну заборгованість із заробітної плати утворили державні підприємства, безпосередньо підпорядковані центральним органам виконавчої влади. Зокрема, підпорядковані Міністерству оборони України («Одеський проектний інститут» – 340 тис. грн., «Одеський автомобільний ремонтний завод» – 1,484  млн. грн., ДП «Науково-дослідний інститут «Шторм» – 544 тис. грн., казенне підприємство «Спеціальне конструкторське бюро «Молнія» – 791 тис. грн.), центральним органам виконавчої влади (ДП «Хлібна база №77» державного комітету України з державного матеріального резерву – 368 тис. грн., ДП ДАК «Хліб України» «Одеський комбінат хлібопродуктів» – 286 тис. грн., науково-дослідний конструкторсько-технологічний інститут холодильної техніки і технології «Агрохолод» – 925 тис. грн., ДСК «Чорноморське морське пароплавство» – 27 тис. грн., ДП «Укртехфлот» – 140 тис. грн.).
За наслідками прокурорських перевірок у сфері державної та комунальної власності порушено 32 кримінальні справи, 29 з яких направлено до суду, відшкодовано майже 5 млн. грн., з яких 1, 7 млн. грн. – до бюджету.
При проведенні перевірок у сфері оподаткування основна увага приділялася питанням законності діяльності органів податкової служби. Стосовно податківців у цьому році порушено 5 кримінальних справ, а всього у сфері оподаткування – 11.
Прокуратурою області вжито ряд заходів щодо активізації правозахисної діяльності у кредитно-фінансовій сфері активізована робота. На цей час на  території області зареєстровано 1375 діючих банківських установ, у т.ч. 8 комерційних самостійних банків, 2 державних, 36 філій, та 1330 відділень.
Загальна заборгованість за кредитами перед банками області становить 39,2 млрд. грн., з яких 4 млрд. грн. (10,2 %  від загальної) - прострочена заборгованість, у т. ч. 206,4 млн. грн. – прострочена заборгованість перед  державними банками.
За результатами прокурорських перевірок з питань додержання законодавства у кредитно-фінансової сфері упродовж  2011 року порушено 23 кримінальних справ, у тому числі – 14 у банківській системі.
Прокуратурою області виявлено численні факти привласнення бюджетних коштів, що виділялися на реалізацію програм у сфері медицини, освіти, будівництва, соціального захисту. За такими фактами порушено 89 кримінальних справ, із яких 58 направлено до суду. На вимогу органів прокуратури до відповідальності притягнуто 36 посадовців органів Держказначейства та державної фінансової інспекції, 10 з яких  визнані винними у дисциплінарних проступках за прокурорським втручанням апарату прокуратури області. У сфері державних закупівель порушено 12 кримінальних справ, відшкодовано до бюджету 5,8 млн. грн.
   За прокурорськими перевірками з питань додержання законодавства у сфері енергозбереження органами прокуратури області  внесено 294 приписів та подань, принесено 32 протести, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 33 особи, у т.ч. 11 посадових осіб контролюючих органів, відшкодовано  57,8 млн. гривень боргу за спожиті енергоносії.
   За поданням прокуратури області з 30.12.2011 ціну на балон скрапленого газу для населення знижено більш ніж удвічі (з 239 до 106,89 гривень за балон).
У сфері зовнішньоекономічної діяльності прокуратурою області організовано перевірку, за результатами якої знижено заборгованість по зовнішньоекономічних контрактах. Усього протягом року органами прокуратури області вжито заходів до відшкодування 1,5 млн. грн., 1,2 млн. грн. з яких – до бюджету, до відповідальності притягнуто 34 посадовця митних та податкових органів.
Ураховуючи актуальність для Одеської області питань законності будівництва, прокуратурою області проведено масштабні перевірки з цих питань. За наслідками цих перевірок порушено 33 кримінальні справи. На виконання рішень судів за позовами прокурорів за участю представників прокуратури знесено 3 самовільно збудованих бази відпочинку  та кафе на березі моря.
Прокурорськими перевірками охоплено усі сфери охорони навколишнього природного середовища.
У 2011 році прокурорами у сфері охорони довкілля порушено 26 кримінальних справ, з яких 10 - стосовно посадовців спеціально уповноважених органів виконавчої влади з питань охорони довкілля, 23 направлено до суду. За документами реагування до відповідальності притягнуто 212 посадових осіб органів   контролю та 371 - органів влади,  до  бюджету   відшкодовано  майже 900 тис. гривень.
За результатами перевірки за фактом службової недбалості посадових осіб державного екологічного та радіологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон посту екологічного контролю «Одеський морський торгівельний порт» Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря, яка призвела до пропуску на територію України радіаційно забрудненого  вантажу, внаслідок чого державі завдано 1,9 млн. грн. збитків,  у червні 2011 року порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України. Справу з обвинувальним висновком спрямовано до суду.
У сфері охорони лісових ресурсів прокурорами порушено 7 кримінальних справ стосовно керівників державних лісових господарств, за фактами службових злочинів, пов’язаних з незаконною витратою бюджетних коштів та знищенням лісових насаджень, усі справи спрямовано до суду з обвинувальними висновками. 
У минулому році прокурорами у сфері охорони та використання надр порушено 12 кримінальних справ, з яких 8 вже скеровано до суду з обвинувальними висновками, до бюджету відшкодовано 252 тис. грн., до відповідальності притягнуто 23 посадовця органів влади та державного контролю.
Одеським міжрайонним природоохоронним прокурором порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст. 364 та ч.1 ст. 240 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ПП «Екопромсервіс-2007» при самовільному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення – пиляного вапняку на території Северинівської сільської ради Іванівського району. По справі триває судовий розгляд.
За позовом Одеської міжрайонної природоохоронної прокуратури до судновласницької компанії «Тайпан Кемикал Кериерс», яка забруднила внутрішні морські води, у червні 2011 року реально відшкодовано до бюджету 8,6 млн. гривень.
Протягом  2011 року органами прокуратури Одеської області вжито заходів до забезпечення захисту прав та свобод дітей. За результатами проведених перевірок порушено 60 кримінальних справ,  внесено та розглянуто 576 подань та приписів, якими до відповідальності притягнуто 519 посадових осіб, у т.ч. 31 контролюючих органів, відшкодовано 4, 8 млн.  гривень, опротестовано 106 незаконних актів та рішень, поновлено права близько 3000 дітей.
Однак, в 14 районах регіону спостерігається значне зростання злочинності серед дітей, що потребує активізації профілактичної роботи з боку  місцевих органів влади і місцевого самоврядування, у т.ч. контролюючих органів. Це, перш за все, стосується Київського району м.Одеси, Ананьївського,  Іванівського, Красноокнянського, Кілійського, Косовського, Біляївського, Білгород-Дністровського, Кодимського, Любашівського, Татарбунарського, Овідіопольського, Роздільнянського, Савранського районів області.
 За результатами реалізації прокурорами повноважень по захисту інтересів громадян та держави в судах протягом 2011 року судами задоволено 2679 позовів прокурорів на суму 59 млн. гривень, у т. ч. до бюджету - 30 млн. гривень. З цієї суми реально стягнуто 37,1  млн. грн., в  тому числі 17,2 млн. грн. - до бюджету. За документами прокурорського реагування скасовано 198 незаконних судових рішень.
Основна увага приділялася питанням захисту прав  громадян на отримання заробітної плати, захисту інтересів держави у сфері державної та комунальної власності, стягнення коштів до бюджету, у т.ч. податкової заборгованості, відшкодування коштів у кредитно-фінансовій сфері, стягнення збитків, завданих навколишньому природному середовищу, відшкодування шкоди, заподіяної злочинами та корупційними діяннями.
У минулому році на захист інтересів громадян, які неспроможні самостійно захистити свої інтереси у суді, прокурорами пред’явлено позови на суму 4,8 млн. грн., із яких 3,2 млн. грн. - про стягнення заборгованості по заробітній платі.
Органами прокуратури області проведено ефективну роботу, направлену на перевірку своєчасності сплати орендної плати за використання державного і комунального майна та коштів за викуплене майно,  законності цих угод та повернення незаконно вилученого державного і комунального майна.
Зокрема, до суду подано  32 позови про повернення у державну власність майна та земельних ділянок ЗАТ «Укрпрофоздоровниця»,  5 апеляційних скарг  на рішення минулих років, постановлені без участі органів прокуратури області. Судами вже задоволено 14 позовів прокуратури області та 1 апеляційну скаргу. Загальна площа нерухомого майна, охоплена позовною роботою становить 34,7 тис. м2. Вже визнано право власності за державою на майно санаторіїв імені Пирогова, «Червоні зорі», «Лермонтовський» загальною площею 20,2 тис. м2.
У сфері бюджетних відносин заявлено позови на суму понад 24 млн. грн., задоволено позови на суму 14,2 млн. грн., виконано рішення судів на суму 9,8 млн. грн.
         Упродовж 2011 року прокурорами заявлено позови про відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, на суму 3,2 млн. грн., задоволено 111 позовів на суму 915 тис. гривень. З питань запобігання та протидії корупції пред’явлено позови на загальну суму 721 тис. гривень. Задоволено 13 позовів на суму 818 тис. гривень, реально виконано – на суму  369 тис. гривень.
Вжитими правозахисними та представницькими заходами реально повернуто понад 2,3 тис. га земель вартістю понад 21 млн. грн., скасовано майже 302 незаконних   актів,  що  стосувались  відведення земель загальною площею  3,4 тис. га та вартістю 17,2 млн. гривень. У судах перебувають на розгляді вимоги прокурорів про повернення земельних ділянок площею 1,5 тис. га вартістю понад 5,3 млн. гривень. За прокурорського втручання на користь громадян і держави реально відшкодовано близько 10 млн. грн., питання про стягнення ще 5,5 млн. грн. за заявленими органами прокуратури вимогами перебуває на судовому розгляді. За ініціативи органів прокуратури до відповідальності притягнуто 108 посадовців органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та 43 службовці контролюючих органів.
За виявленими у ході перевірок фактами злочинів порушено  23 кримінальні справи, з яких 21 направлено до суду.
Зокрема, прокурором Комінтернівського району направлено до суду кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ст. 364 ч. 1 КК України, стосовно заступника голови виконавчого комітету Комінтернівської селищної ради Гашинського О., який  незаконно занизив вартість орендної плати на передану земельну ділянку площею 20 га ТОВ «Алькасар-2007».
Вжито заходи цивільно-правового характеру щодо повернення незаконно зайнятих земель. Зокрема, за позовами прокурора Фрунзівського району звільнено майже 900 гектарів сільськогосподарських земель, які незаконно використовувалися суб’єктами господарювання.
          За рішенням суду, яким задоволено позов прокурора Кілійського району, звільнено земельну ділянку площею 285 гектарів, що незаконно використовувалась виробничим кооперативом «Маяк».
Принципова позиція прокуратури позитивно позначилася на стані додержання законів щодо безпеки руху на транспорті. Зменшилась кількість транспортних подій на залізничному  та  водному транспорті. Водночас підвищилася ефективність прокурорського реагування на порушення закону підприємствами транспортної галузі, у тому числі й засобами кримінально-правового впливу. Іллічівською транспортною прокуратурою завершено досудове слідство по кримінальній справі, порушеній  31.05.2011 за фактом службової недбалості посадових осіб  ТОВ «Іллічівський судноремонтний завод», за  ч. 2  ст. 367 КК України, внаслідок чого сталось затоплення плавдоку в акваторії заводу та судна «Volgoneft-263» (прапор Росії), яке знаходилось в ньому на ремонті. Збитки по справі становлять 2,19 млн. грн. та частково відшкодовані в ході слідства.
Також,  06.06.2011 направлено до суду кримінальну справу, порушену  прокуратурою області за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України, за фактом розтрати службовими особами Служби автомобільних доріг в Одеській області коштів у сумі 2,07 млн. грн.
Ефективні перевірки проведено транспортними прокурорами з питань додержання законів про  закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти.
Одеською транспортною прокуратурою 28.10.2011 порушено кримінальну справу стосовно службових осіб ДП «Одеська залізниця» та ПП «ВТБ Лізинг Україна» за фактом заволодіння державними коштами суму 19,5 млн. гривень шляхом зловживання службовим становищем за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Слідство по справі триває.
Слідчими органів прокуратури закінчено розслідуванням 829   кримінальних справ. У ході слідства відшкодовано понад 38 млн. грн. заподіяних злочинами збитків. До суду направлено 116 справ про корупційні злочини, 111 - за фактами хабарництва, 87 - про злочини у бюджетній системі, 26 - у сфері земельних відносин, 25 - про злочини, скоєні керівниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, 53 справи про злочини, вчинені працівниками правоохоронних органів, з них 1 справу стосовно судді.
Зокрема, за вимагання та одержання хабарів у минулому році направлені до суду кримінальні справи стосовно голови Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради (хабар 1500 доларів США), заступника начальника державного підприємства «Білгород-Дністровський морський торгівельний порт» (хабар 140 000 грн.), Роксоланівського сільського голови Овідіопольського району  (хабар 65 000 грн.), інспектора оперативного відділу служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил Південної митниці (хабар 2700 доларів США).
Також закінчено провадженням кримінальну справу стосовно директора КП «Облінвест-ресурс», директора ТОВ «БАЛТОН-ЮГ» та голови тендерного комітету КП «Облінвест-ресурс» за фактом зловживання службовим становищем, службового підроблення та заволодіння бюджетними коштами у сумі понад 2 млн. грн. при проведенні тендеру по закупівлі багатозрізового комп’ютерного томографу та двох апаратів штучної вентиляції легенів. Під час досудового слідства збитки, заподіяні злочинами, відшкодовані в повному обсязі.
Вдалося дещо стабілізувати криміногенну ситуацію в регіоні (протягом 2011 року зареєстровано 25323 злочинів). Уповільнено темпи зростання злочинності з 11,6% за 2010 рік до 2,8% за 2011.
Здійснюючи  нагляд за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства органами прокуратури області скасовано 3675 незаконних постанов, із яких 2759 постанов про зупинення досудового слідства, 751 постанова про відмову у порушенні кримінальної справи з одночасним порушенням кримінальних справ. За документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1196 працівників міліції.
Завдяки вжитим заходам певною мірою покращилась якість дізнання та досудового слідства в органах внутрішніх справ, про що свідчить зменшення  кількості закритих провадженням за відсутністю події чи складу злочину кримінальних справ та зменшення  на 8,4% кількості кримінальних справ, направлених до суду з порушенням строків слідства. Всього  за 2011 рік слідчим апаратом ГУ МВС України в Одеській області закінчено розслідуванням 10891 кримінальну справу.
Зокрема, до суду скеровано майже  чверть усіх справ по державі про злочини у сфері земельних відносин, які перебували у провадженні органів внутрішніх справ (15 із 66). Наприклад, направлено до суду кримінальну справу, порушену прокуратурою Комінтернівського району за фактами підробки документів та шахрайського заволодіння земельними ділянками на території села Крижанівка та Суворовського району м. Одеси. У ході розслідування цієї справи органами прокуратури області до суду направлено позови про визнання недійсними 19 державних актів про право власності на земельні ділянки набуті злочинним шляхом. За наслідками їх розгляду до комунальної власності повернуто 1,9 га земельних ділянок вартістю понад 7,8 млн. гривень.
Між тим, в роботі органів внутрішніх справ мають місце певні недоліки. Менше виявлено злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів (51014, або на 6,6%). Відбулося збільшення кількості  (з 87 до 100) кримінальних справ, повернутих судами для проведення додаткового розслідування,  виправдано 1 особу, щодо 1 обвинуваченого у вчиненні злочину справу закрито за реабілітуючими підставами. Низькою є ефективність роботи з розкриття грабежів та розбійних нападів.
Здійснюючи нагляд за додержанням законів органами СБУ, Державної митної служби та Державної прикордонної служби України при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства, а також при адміністративному провадженні у справах про порушення митних правил та порушенні державного кордону, прокурорами внесено 65 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 працівників УСБУ в Одеській області, 43 митників та 110 службових осіб органів Державної прикордонної служби.
Вжитими органами прокуратури області заходами реагування вдалося досягти застосування судами у 75% справ про порушення митних правил конфіскації предметів правопорушення на суму 15,5 млн. гривень.
         Органами прокуратури області вжито заходів щодо активізації роботи органів податкової міліції. За документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 102 працівники цього відомства. По закінчених розслідуванням слідчими підрозділами податкової міліції 49 кримінальних справах питома вага відшкодованих збитків складає 58,1% проти 17,2% у 2010 році (28,9 млн. грн. проти 19,7 млн. грн).
Однак, у роботі цього відомства ще мають місце недоліки і прорахунки: недостатньо уваги приділяється виявленню фактів незаконного відшкодування з бюджету податку на додану вартість. Потребує посилення ефективність протидії проявам, які є підґрунтям для вчинення злочинів, пов’язаних з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, оскільки слідчими податкової міліції кримінальні справи такої категорії в минулому році не розслідувалися.
         Значну роботу для покращання стану законності в області проведено органами прокуратури у взаємодії зі спецпідрозділами та іншими правоохоронними органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю та корупцією.
У 2011 році до суду з обвинувальним висновком направлено                             15 кримінальних справ щодо організованих злочинних груп та злочинних організацій, якими вчинено 137 злочинів.   З них 13 ( 87 %) виявлено безпосередньо спеціальними підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю.
Вжитими заходами вдалося переорієнтувати зусилля правоохоронних органів і посилити роботу з виявлення організованих груп з корумпованими зв’язками - 4, в сфері приватизації - 1.
Зокрема, слідчим управлінням ГУ МВС України в Одеській області до суду направлено кримінальну справу щодо членів організованої злочинної групи, до складу якої входили голова та депутати Фонтанської сільської ради Комінтернівського району, які шляхом підробки рішень сесії сільради заволоділи більш ніж 1,4 га земель на території села Фонтанка вартістю понад 2,7 млн. грн.
У цьому році судами області винесено вироки у 13 кримінальних справах з ознаками організованої злочинності, засуджено 62 особи.
          Загалом прокурорами підтримано державне обвинувачення у                  7299 кримінальних справах, розглянутих судами першої інстанції, у тому числі й про особливо тяжкі злочини, у справах, які набули суспільного резонансу, про корупцію та хабарництво. Крім того, судом апеляційної інстанції за участю прокурорів переглянуто 1621 справу апеляційною інстанцією, з прийняттям рішення по суті. Задоволено 268 апеляцій прокурорів, за якими скасовано та змінено вироки судів.
Предметом особливої уваги прокурорів була робота зі зверненнями громадян. Протягом 2011 року органами прокуратури області здійснено прийом понад 16 тисяч заявників, із яких 292 особи прийнято особисто прокурором області.
Запроваджено виїзні прийоми громадян у віддалених населених пунктах за місцем їх проживання та роботи. Завдяки цьому на особистому прийомі міськрайпрокурорами прийнято понад 3 тисячі заявників.
Акцентовано увагу прокурорів на проведення якісних, об’єктивних та всебічних перевірок звернень громадян. Як наслідок, із 24 тисяч вирішених звернень, кожне тринадцяте - задоволено.
Переважна кількість вирішених звернень становлять з питань правозахисної діяльності (6937). З них задоволено кожне десяте звернення про конституційні права, містобудування, з земельних та економічних питань, щодо порушення трудового законодавства. Проблемним питанням для регіону залишаються виплата заробітної плати (задовольняється кожне третє звернення), та соціальний захист пільгових категорій громадян (задоволено кожне четверте).
Основною причиною збільшення кількості задоволених звернень з питань правозахисної діяльності - неналежне виконання вимог чинного законодавства органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. За результатами перевірок дотримання вимог Закону України «Про звернення громадян» органами прокуратури Одеської області внесено та задоволено 92 приписи та подань, принесено 3 протести, до встановленої законом відповідальності притягнуто 59 посадових осіб, з яких 2 – посадовці контролюючих органів. 
 
 
З повагою
 
Прокурор області
державний радник юстиції
2 класу                                                                                                    С. Моліцький

кількість переглядів: 1375