Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.05.2014

Генпрокуратура надасть принципову правову оцінку діям будь-кого, хто стоїть на перешкоді об’єктивного з’ясування причин одеської трагедії – в.о.Генерального прокурора України

В.о. Генеральний прокурора України Олег Махніцький висловив закономірне здивування поширеним через засоби масової інформації повідомленням про те, що звільнення учасників масових заворушень в Одесі 2 травня цього року відбулося начебто за вказівкою співробітників прокуратури і взяв на особистий контроль розслідування одеської трагедії.

   Керівник наглядового відомства назвав неперевірену та розтиражовану попередню інформацію «недоречно емоційною і, як мінімум, передчасною у критичний для держави момент». Як наголосив Олег Махніцький, Генпрокуратура проводить детальну перевірку, у тому числі, появи будь-якої дезінформації, що має вигляд як «захист мундира у ході розслідування».

   «Жодних вказівок про звільнення учасників масових заворушень в Одесі ані спеціальний уповноважений, заступник Генерального прокурора України Микола Банчук, ні прокурор Одеської області Ігор Боршуляк не давали і могли дати, оскільки такі дії розцінюються як державна зрада і безпосередня підтримка сепаратизму, з чим давно і безкомпромісно бореться Генпрокуратура», - заявив Олег Махніцький.

      За його словами, ГПУ відкриватиме нові кримінальні провадження з радикальними заходами аж до затримання, що заторкнуть кожного, хто стоятиме на перешкоді розслідування.

     З урахуванням викладеного, прокуратурою Одеської області розпочато кримінальне провадження за ст. 367 КК України за фактом неналежного виконання працівниками ГУ МВС України в Одеській області своїх службових обов’язків з охорони громадського порядку та за ст. 365 КК України за фактом перевищення ними своїх службових обов’язків.

    Як відомо, раніше заступник Генерального прокурора України Микола Банчук, який входить до складу Міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру, прийняв рішення про передачу кримінального провадження за фактом масових заворушень 2 травня цього року в м. Одесі до Головного слідчого управління МВС України.

   До цього кримінальне провадження за фактами захоплення громадської будівлі, умисного пошкодження майна - будівлі шляхом підпалу, масових заворушень, внаслідок яких загинули люди, завдання громадянам тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, що передбачено ст. 341, ч. 2 ст. 194, ч. 2 ст. 294 та ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України розслідувало слідче управління ГУ МВС України в Одеській області. Внаслідок цих злочинів загинуло 46 осіб.

  «Для всебічного, об’єктивного та неупередженого розслідування мною прийнято рішення про передачу цього кримінального провадження до центрального апарату МВС України, а саме до Головного слідчого управління. Процесуальне керівництво здійснюватиметься Генеральною прокуратурою України», - наголосив М. Банчук.

   Прокуратура Одеської області спростовувала згадану попередню інформацію та повідомила, що рішення про звільнення затриманих осіб приймалося безпосередньо керівництвом органів внутрішніх справ області без будь-якого погодження з органами прокуратури та після відвертого ігнорування працівниками міліції виконання своїх службових обов’язків, передбачених Законом України «Про міліцію».

    Також заступник Генерального прокурора акцентував увагу, що слідчими прокуратури Одеської області і надалі розслідуватиметься кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 КК України за фактами неналежного виконання працівниками органів внутрішніх справ своїх службових обов’язків, що призвело до тяжких наслідків.

     Прес-служба Генеральна прокуратура України

кількість переглядів: 1874