Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.05.2015

Розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності – у пріоритеті роботи органів прокуратури Одеської області

-

Виконуючи доручення Генерального прокурора України Віктора Шокіна, правоохоронні органи за координацією прокуратури області здійснюють досудове розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності, зосередивши пильну увагу на причетності до їх вчинення високопосадовців.
19 лютого 2014 року біля Одеської обласної державної адміністрації, коли внаслідок хуліганських дій та масових сутичок із так званими «тітушками» отримали тілесні ушкодження кілька громадян, у тому числі представники ЗМІ.
На початку слідства розслідування велося окремо органами внутрішніх справ та органами прокуратури, які намагалися, у межах компетенції, надати оцінку злочинним проявам обох сторін конфлікту та бездіяльності правоохоронців.
За час проведення слідства виконано чимало слідчих (розшукових) дій, спрямованих на розкриття злочину та притягнення винних до кримінальної відповідальності.
Попри великі труднощі, пов’язані із маскуванням правопорушників, до кримінальної відповідальності притягнуто одного з активних учасників тих подій за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів «5 каналу». Ще відносно декількох основних фігурантів проводяться відповідні заходи та після встановлення їх місцезнаходження їм буде повідомлено про підозру у вчиненні злочину.
Сьогодні зусилля правоохоронних органів об’єднано, адже головним пріоритетом під час розслідування вказаного кримінального провадження, прокуратура вважає притягнення до відповідальності організаторів вчинення масових заворушень, що відбулися на Одещині у той час.
У даному напрямку є конкретні напрацювання та, за певних обставин, слідством буде досягнуто позитивних результатів щодо притягнення до відповідальності конкретних осіб.
Наразі прокуратура області плідно співпрацює з громадською групою «19 лютого», до якої входять активісти, що надають вагому допомогу слідству.
Одночасно слідчим управлінням прокуратури області розслідується кримінальне провадження за фактом незаконного обмеження конституційних прав громадян на мирні зібрання в обласному центрі, коли за позовом виконкому Одеської міськради 25 листопада 2013 року судом введено заборону на проведення мирних зібрань за окремими адресами в Одесі в період з 25 листопада по 31 грудня 2013 року.
Вказане рішення суду стало підставою для припинення державною виконавчою службою та органами внутрішніх справ мітингу на підтримку асоціації України з Європейським союзом, який відбувався 25.11.2013 поблизу пам’ятника Дюку Де Ришельє. Під час цих подій тілесні ушкодження отримав громадський активіст.
У ході досудового розслідування допитано більше 60 свідків, виконано значний обсяг інших слідчих (розшукових) дій.
Із урахуванням зібраних доказів 06.05.2015 судді Одеського окружного адміністративного суду повідомлено про підозру.
Ми будемо вдячні за будь-яку надану громадянами інформацію, яку можна буде використати для встановлення істини та доведення  вини осіб, що вчинили злочин проти учасників Революції Гідності.
 
 
Прес-служба прокуратури Одеської області


кількість переглядів: 1997