Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.06.2018

Прокуратура Одещини вживає заходи до усунення порушень кримінально-виконавчого законодавства

-

З метою захисту прав і свобод людини, інтересів держави органи прокуратури Одеського регіону здійснюють нагляд за додержанням законів уповноваженими органами та суб’єктами під час прийняття ними рішень при виконанні кримінальних покарань у виді конфіскації майна.

Прокурори виявили непоодинокі факти порушення територіальними підрозділами Державної виконавчої служби України та судами кримінально-виконавчого законодавства України.

Зокрема, установлено недотримання вимог ст. 48 Кримінально-виконавчого кодексу України, відповідно до якої суд, який постановив вирок, що передбачає конфіскацію майна як додаткове покарання, після набрання ним законної сили надсилає виконавчий лист, копію опису майна та вироку для виконання органу ДВС.

Під час перевірок також виявлено низку порушень в діяльності територіальних підрозділів Державної виконавчої служби України, якими не своєчасно відкриваються провадження за виконавчими листами, що надходять з судів. Також не вживаються достатні заходи до перевірки майнового стану за місцем проживання боржників, розшуку та накладення арешту на майно, яке підлягає конфіскації.

Так, протягом минулого року судами ухвалено 135 вироків з додатковим покаранням у виді конфіскації майна у той час, як видано лише 96 виконавчих листів, тобто 71% від загальної кількості ухвалених вироків.

З метою усунення зазначених порушень Закону, причин і умов, що їм сприяють, а також для притягнення до відповідальності винних посадових та службових осіб прокурори внесли 5 вказівок до органів Державної виконавчої служби України.

 

Прес-служба прокуратури Одеської області

кількість переглядів: 2113