Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.10.2021

Правоохоронці Одещини повернули державі 12 га особливо-цінних земель сільгосппризначення

Прокурори Одеської обласної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ГУ Держгеокадастру в Одеській області (ч. 2 ст. 364 КК України).

Прокурори Одеської обласної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ГУ Держгеокадастру в Одеській області (ч. 2 ст. 364 КК України).

З’ясовано, що із числа земель сільськогосподарського призначення державної власності, що розташовані за межами населеного пункту в Одеському районі (колишній Біляївський) загальною площею 1895,2  га,  виведені майже 12 га земельних ділянок вартістю понад 1 млн гривень.

В ході досудового розслідування, під час інвентаризації нерухомого майна, що є державною власністю та знаходиться в користуванні у одного державних підприємств Національної академії аграрних наук України, виявлено 6 зареєстрованих земельних ділянок по 2 га з присвоєними кадастровими номерами, цільове призначення яких – «Для ведення особистого селянського господарства».

Встановлено, що 6 громадян України погодилися передати копії своїх паспортів та ідентифікаційних кодів зловмисникам для подальшого надання даних документів до ГУ Держгеокадастру в Одеській області.

Вказані землі оформлювались за принципом «мовчазної згоди», тобто посадові особи Держгеокадастру у встановленому законом порядку вказаним особам не надали відповіді на їх клопотання у місячний строк, що послугувало підставою для їх звернення до землевпорядної організації з метою виготовлення документації із землеустрою без відповідного дозволу, що могло призвести до вибуття з державної власності особливо-цінних земель сільськогосподарського призначення.

Однак, завдяки оперативному втручанню прокурорів та слідчих поліції, оперативних працівників УСБУ в Одеській області, вдалося запобігти заволодінню цінними землями державної форми власності.

Прокурори звернулися з вимогою до ГУ Держгеокадастру в Одеській області про скасування державної реєстрації вищевказаних 6 земельних ділянок та перереєстрації їх в державну власність з присвоєнням єдиного нового кадастрового номеру загальною площею майже 1900 га з відновленими межами.

Наразі в рамках зазначеного кримінального провадження правоохоронцями вживаються заходи щодо встановлення всіх причетних до скоєного злочину осіб.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу співробітників УСБУ в Одеській області.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1849