Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.12.2018

В Одесі відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів (ФОТО)

-

  У вівторок, 4 грудня 2018 року, в Одесі відбулася координаційна нарада за участі Генерального прокурора Юрія Луценка, Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, першого заступника Голови Служби безпеки України Павла Демчини, Голови Національної поліції України Сергія Князєва та голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова.

  Під час наради обговорювалися питання стану протидії злочинності, у тому числі її організованим формам, злочинам проти громадської безпеки, у бюджетній сфері, а також досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених стосовно громадських активістів. Окремо було піднято питання організації виконання правоохоронними органами покладених завдань і функцій в умовах воєнного стану, а також боротьби із проявами сепаратизму в регіоні.

 «Воєнний стан дає можливість посилити обороноздатність країни, посилити дисципліну усіх, хто має забезпечувати законність і порядок в країні», - наголосив Генеральний прокурор та додав, що «ще однією важливою річчю в цьому контексті є більша дисциплінованість і мобілізація усіх силових структур».

   Генеральний прокурор наголосив на збільшенні кількості насильницьких нападів на громадських активістів, зокрема на півдні України та в Одеській області. За його словами, в ході аналізу декількох десятків таких випадків, однією з їх причин було, серед іншого, визначено непередбачене законом застосування насилля активістами до різних ситуацій з метою встановлення справедливості, в тому числі шляхом нападів на, як вони вважають, незаконні будівництва, гральні, медичні заклади тощо.

   В той же час, враховуючи непоодинокі факти не отримання необхідної допомоги від правоохоронних органів активістами і небайдужими громадянами за їхніми зверненнями, Генпрокурор звернувся до присутніх із закликом припинити будь-які форми незаконної так званої бізнесової діяльності на території області – незаконне будівництво, незаконний гральний бізнес, незаконний продаж наркотиків в аптеках, незаконне відведення землі тощо. «Бо вони є головним джерелом насилля щодо громадських активістів, і власне щодо закону, - наголосив Юрій Луценко і закликав представників правоохоронних органів чітко проаналізувати кожен такий випадок і довести до логічного завершення кримінальні провадження по кожному з них. - Це спосіб номер один заспокоїти ситуацію в області».

  Значною проблемою він назвав відсутність результатів щодо розслідування найактуальніших кримінальних проваджень правоохоронними органами області і назвав таку ситуацію неприйнятною. «В умовах демократичної країни і воєнного стану силові структури мають перейти на посилений режим в розслідуванні найактуальніших кримінальних проваджень і швидко дати відповідь про спроможність держави поставити всіх під букву закону», - акцентував Генеральний прокурор.

   Ще однією актуальною проблемою в області він назвав ситуацію із сепаратистськими угрупованнями в регіоні.

  У зв’язку із переслідуванням проукраїнських громадських активістів з боку організацій, які відкрито ведуть антиукраїнську пропаганду в різних формах, Генеральний прокурор наголосив: «Будь-який напад на проукраїнських громадських активістів ми будемо розцінювати як напад на Українську Державу. Ніхто не дозволяв ставити під сумнів, що ми живемо в Українській Державі».

   Насамкінець він наголосив, що всі перелічені завдання можуть бути виконані тільки, якщо правоохоронні органи будуть співпрацювати із активістами області. «Такими активістами я називаю людей, які мають активну життєву позицію не для галочки, не для піару, а тим більше не для отримання гранту, а реально вболівають за область, за державу і володіють достатньою енергією і інформацією, щоб співпрацювати з правоохоронним органами», - резюмував Юрій Луценко.

 

    Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

 

 

 

кількість переглядів: 2592