Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2020

Стабілізація криміногенної ситуації в регіоні у першому півріччі 2020 року – результат скоординованої співпраці прокурорів та правоохоронних відомств області

У першому півріччі 2020 року органи прокуратури Одещини працювали у непростих умовах необхідності ефективної реалізації визначених завдань і функцій під час масштабного реформування прокурорської системи, незважаючи на карантинні обмеження та потребу в оперативному впровадженні у практичну діяльність законодавчих новел.

У першому півріччі 2020 року органи прокуратури Одещини працювали у непростих умовах необхідності ефективної реалізації визначених завдань і функцій під час масштабного реформування прокурорської системи, незважаючи на карантинні обмеження та потребу в оперативному впровадженні у практичну діяльність законодавчих новел.

Оцінюючи роботу через призму впливу результатів прокурорської діяльності на стан захищеності мешканців регіону та інтересів держави і територіальних громад, як головного показника ефективності діяльності правоохоронної інституції, можна констатувати, що прокурорами цього року зроблено чимало корисного для суспільства.

Так, завдяки скоординованій роботі правоохоронців регіону у поточному році вдалося стабілізувати криміногенну ситуацію в регіоні.

Спостерігається зменшення на 42,7% кількості вчинених особливо тяжких злочинів, на 10,9% – тяжких, на 12,7% – середньої тяжкості.

Кількість умисних вбивств зменшилась на 48,6%.

На 74,2% зменшилось число злочинів проти волі, честі та гідності особи, на 78,7% зменшилась кількість випадків незаконного позбавлення волі або викрадення людини.

На 48,6% стала меншою кількість кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості.

Завдяки вжитим заходам на 21,4% знижено рівень кримінальних правопорушень проти власності, зокрема, на 28,6% зменшилась кількість крадіжок та на 45,7% - грабежів, на 44,4% – розбоїв.

Зменшилась кількість злочинів проти громадського порядку та моральності на 20,3%, проти громадської безпеки - на 36,1%.

Ефективно спрацювали правоохоронні органи на напрямку виявлення кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності (викрито на 25,9% більше), викриття злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків та психотропів (на 17,7% більше).

Більше на 89,1% виявлено злочинів проти довкілля, на 80% фактів порушення правил охорони та використання надр, удвічі більше незаконної порубки лісу. Стосовно 7 осіб обвинувальні акти за фактами незаконної порубки лісу скеровано до суду, щодо 2 осіб вже ухвалено обвинувальні вироки.

 

Предметом особливої уваги правоохоронців є забезпечення національної безпеки та територіальної цілісності держави, а також своєчасне викриття фактів підготовки до вчинення злочинних проявів, спрямованих на дестабілізацію ситуації в регіоні. За процесуального керівництва прокурорів органами УСБУ в Одеській області закінчено 12 кримінальних проваджень з направленням до суду обвинувальних актів, з них 7 – сепаратизм, 4 – тероризм, 1 – шпигунство.

Завдяки плідній співпраці прокуратури з територіальними органами Державного бюро розслідувань протягом півріччя проведено ефективну роботу:   до суду скеровано 33 обвинувальні акти стосовно 52 осіб, у тому числі 13 - у сфері корупції та 1 - у бюджетній сфері. До суду скеровано 19 обвинувальних актів стосовно 28 працівників правоохоронних органів.

Проводиться системна робота щодо виявлення фактів вчинення кримінальних злочинів та притягнення до відповідальності високопосадовців державних органів регіону, зокрема, від початку року повідомлено про підозру колишньому керівнику та одному із діючих заступників керівника ГУ ДСНС України в Одеській області, п’ятьом посадовцям ГУ ДМС України в Одеській області, серед яких керівник та його заступник, також притягуються до відповідальності четверо високопосадовців Одеської обласної державної адміністрації, двоє представників судової гілки влади, посадовець територіальних органів ДФС в області та четверо митників.

Загалом, протягом півріччя за вчинення корупційних злочинів до суду спрямовано 51 обвинувальний акт щодо посадовців регіону різного рівня.

Активізовано роботу правоохоронних органів щодо протидії організованій злочинності.

Лише протягом цього року забезпечено притягнення до кримінальної відповідальності 7 осіб, які були задіяні у злочинній організації «бізнесмена-втікача» та діями яких завдано збитки державі на понад 1,7 млрд гривень.

За принципової позиції прокуратури Одеської області вироком суду стосовно трьох членів злочинної організації застосовано спеціальну конфіскацію нафтопродуктів загальною вартістю понад 800 млн гривень.

Також за результатом розгляду клопотання прокурорів вироком суду застосовано спеціальну конфіскацію на користь держави майнового комплексу по наливу, схову та зливу зрідженого вуглеводородного газу у Ренійському морському торговельному порту. Ринкова вартість цього майна становить близько 100 млн гривень.

Загалом, завдяки спільним зусиллям до суду спрямовано обвинувальні акти у 12 кримінальних провадженнях про злочини, вчинені організованими злочинними групами у складі 44 осіб ( 1 -  корупційні зв’язки,  5- на етнічній основі, 1- у банківській сфері, 1 – у бюджетній сфері та 4 -  загальний кримінал).  

Слід зазначити, що завершено досудове розслідування у справах, які на особливому контролі у громадськості. Зокрема, до суду скеровані обвинувальні акти у кримінальних провадженнях за фактами минулорічних трагічних пожеж у готелі «Токио Стар» та освітньому закладі по вулиці Троїцькій в Одесі, внаслідок яких загинули люди.

Також за цей період повідомлено про підозру 7 депутатам органів місцевого самоврядування, щодо 4 з них обвинувальні акти вже скеровано до суду. Крім того, закінчено досудове розслідування у минулорічних кримінальних провадженнях щодо ще 4 депутатів із наступним скеруванням обвинувальних актів до суду.

Крім того, у першому півріччі 2020 року прокуратура забезпечила принцип невідворотності покарання для службових осіб органів місцевого самоврядування смт Затока Білгород-Дністровського району. Вироки ухвалено у 5 кримінальних провадженнях, пов’язаних з протиправною діяльністю службовців із заволодіння землею та бюджетними коштами. Судом встановлено, що засуджені вивели із власності Затоківської територіальної громади 66 земельних ділянок площею 3 га вартістю понад 37 млн грн на першій лінії від Чорного моря.

Особлива увага приділяється виявленню фактів розкрадання бюджетних коштів та притягненню винних осіб до відповідальності. До суду скеровані обвинувальні акти стосовно депутата Одеської обласної ради та службових осіб підприємства за фактом привласнення понад 2 млн грн бюджетних коштів під час реконструкції з’єднувального каналу на Тилігульському лимані, державного реєстратора, який своїми протиправними діями спричинив 1,7 млн грн збитків Одеській територіальній громаді, заступника начальника відділу соціального забезпечення однієї з райдержадміністрацій та інших фігурантів справи щодо привласнення 7,3 млн грн соціальних виплат, а також керівника національного природного парку у справі нецільового використання бюджетних коштів, що спричинило 4,4 млн грн шкоди державі.

У рамках розслідуваних слідчими органів Державної фіскальної служби в Одеській області кримінальних проваджень, відшкодовано понад 30 млн грн збитків державі та територіальним громадам, до суду скеровано 17 обвинувальних актів.

За принципової позиції прокурорів вжито заходів щодо захисту прав та інтересів вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей у Малиновському районі Одеси. Правоохоронцями зареєстровано 6 кримінальних проваджень, з них 2 - вже розглянуто судом з ухваленням обвинувальних вироків стосовно 3 осіб.

Активізовано представницьку діяльність у сфері охорони дитинства. Органами прокуратури області заявлено 16 позовів на понад 11 млн грн, у тому числі щодо повернення освітнім закладам із незаконного володіння 142 га землі.

Ефективно застосовуються представницькі повноваження також щодо захисту інтересів держави в суді.

Судами відкрито провадження у справах за позовами прокурорів на 1,3 млрд гривень. Задоволено позовів органів прокуратури області на 748 млн гривень. Реально виконано судових рішень вже майже на 122 млн гривень.

Вживаються системні заходи до посилення нагляду за додержанням законів у місцях несвободи.

За внесеними органами прокуратури документами реагування до відповідальності притягнуто 82 службові особи, з установ звільнено 5 осіб, з карцеру звільнено 4 незаконно утримувані особи, скасовано і приведено у відповідність 16 актів, якими порушено права засуджених, розпочато 14 кримінальних проваджень, слідство у яких триває, 7 з яких – за фактами неналежного поводження з в’язнями, 2 – за фактами спроби занесення співробітниками установ виконання покарань на охоронювану територію  наркотичних речовин; 1 – за фактом привласнення бюджетних коштів, 1 – за фактом невиплати заробітної плати засудженим та інші.

За процесуального керівництва прокурорів органи правопорядку розслідують 6 кримінальних проваджень, предметом злочинних посягань у яких є лікарські засоби, медичні вироби та медичне обладнання, необхідне для запобігання поширенню та ліквідації коронавірусної хвороби (COVID-19).

Пріоритетними напрямками діяльності органів прокуратури Одещини залишається подальше зміщення законності у регіоні, захист прав і свобод людини та інтересів держави.

 

Прес-служба прокуратури Одеської області

 

кількість переглядів: 1803