Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.02.2021

Під головуванням керівника Одеської обласної прокуратури відбулася нарада з обговорення підсумків роботи органів прокуратури регіону за 2020 рік (ФОТО)

У п’ятницю, 19 лютого,  керівник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко провів оперативну нараду, на якій обговорили результати роботи відомства у 2020 році, шляхи підвищення ефективності їх діяльності в умовах реформування, пріоритети та основні завдання на наступний період.

У п’ятницю, 19 лютого,  керівник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко провів оперативну нараду, на якій обговорили результати роботи відомства у 2020 році, шляхи підвищення ефективності їх діяльності в умовах реформування, пріоритети та основні завдання на наступний період.

У нараді взяли участь заступники керівника обласної прокуратури, керівники структурних підрозділів обласної  прокуратури, а також керівники місцевих прокуратур.

Очільник обласної прокуратури Сергій Костенко зазначив, що минулий рік був непростим, прокурори працювали в умовах необхідності ефективної реалізації визначених завдань і функцій під час масштабного реформування прокурорської системи, незважаючи на карантинні обмеження та потребу в оперативному впровадженні у практичну діяльність законодавчих новел.

Оцінюючи роботу через призму впливу результатів прокурорської діяльності на стан захищеності мешканців регіону та інтересів держави і територіальних громад, як головного показника ефективності діяльності правоохоронної інституції, можна констатувати, що прокурорами минулого  року зроблено чимало корисного для суспільства.

Так, завдяки скоординованій роботі правоохоронців регіону, рівень кримінальної протиправності в області зменшився з 103,5 до 93,3 кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення.  При цьому менше вчинено особливо тяжких та тяжких кримінальних правопорушень, а їх розкриття покращилося на 17%.

Швидшими загальнодержавних темпами зменшується кількість  умисних вбивств; кримінальних правопорушень проти волі, честі та гідності особи; проти статевої свободи і статевої недоторканності; квартирних крадіжок; грабежів; розбійних нападів і вимагань. Удвічі більше ніж у 2019 році  обліковано фактів збуту наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів. Активізовано діяльність з виявлення кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності та проти довкілля.

Крім того, у 2020 році ліквідовано 24 організованих злочинних угруповань,у складі 100 осіб, якими вчинено 326 кримінальних правопорушень.

Завдяки злагодженим діям правоохоронців триває активна боротьба з незаконним гральним бізнесом та нелегальними автозаправними станціями.

За процесуального керівництва прокурорів Одещини майже на чверть збільшилась кількість направлених до суду обвинувальних актів у бюджетній та земельній сферах.

Також сталою є тенденція до покращення протидії корупції.

До суду направлено 105 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 1082 адміністративних протоколів про вчинення  правопорушень, пов’язаних з корупцією, за якими до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу вже притягнуто 792 порушників.

За результатами представницької діяльності прокурорів судами задоволено позовів в інтересах держави на загальну суму 819,5 млн гривень.

Окрім того, учасниками наради обговорено проблемні питання, а також визначено пріоритетні напрями, на яких органи прокуратури Одещини зосередять свою увагу у поточному році.

Головними пріоритетами органів прокуратури залишаються боротьба з корупцією, протидія організованій злочинності, злочинам у сфері земельних правовідносин, особливо щодо незаконної забудови узбережжя Чорного моря та водоохоронних зон водойм, злочинам стосовно суб’єктів інвестиційної діяльності та щодо протиправного втручання в їх діяльність,  а також виявлення та розслідування правопорушень в бюджетній сфері, прийняття заходів щодо відшкодування встановленої кримінальними правопорушеннями шкоди.

Підсумовуючи нараду, Сергій Костенко зажадав підвищення ефективності реалізації конституційних функцій органів прокуратури, активізації роботи на всіх напрямах, системного забезпечення узгоджених дій правоохоронних органів, відшкодування завданих збитків державі та відновлення довіри суспільства до прокуратури.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1409