Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.04.2021

Вербували українців для експлуатації на території Французької Республіки - правоохоронці затримали 8 членів злочинної групи

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру 8 мешканцям Подільського району у вербуванні та переміщенні людини, вчинених з метою експлуатації, з використанням обману та уразливого стану, за попередньою змовою (ч. 2 ст. 149 КК України).

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру 8 мешканцям Подільського району у вербуванні та переміщенні людини, вчинених з метою експлуатації, з використанням обману та уразливого стану, за попередньою змовою (ч. 2 ст. 149 КК України).

З’ясовано, що підозрювані протягом 2020-2021 років розробили злочину схему з одержання стабільних незаконних прибутків від вербування та переміщення людей з метою їх експлуатації.

Також до складу злочинної групи входили громадяни України та Молдови, які діяли на території Франції.

Згідно розробленого плану, зловмисники підшукували людей та, використовуючи їх уразливий стан, відправляли до міста Мелен Французької Республіки, де примушували незаконно отримувати статус біженців і грошові виплати, призначені державою для таких осіб.

Після отримання потерпілими банківських карток, призначених для нарахування та отримання грошових виплат, що призначаються для осіб, які звернулись за отриманням статусу біженця на період проведення перевірки такого звернення, спільники відбирали їх у потерпілих з метою подальшого привласнення вказаних коштів.

За інформацією компетентних органів Французької Республіки, потерпілі зверталися до органів державної влади Франції із заявою про отримання статусу біженця та отримали підтверджуючі документи і банківські картки для соціальних виплат.

Компетентними органами Франції за підозрою в організації шахрайської схеми отримання понад 1 млн євро бюджетних коштів, шляхом фіктивного оформлення статусу біженців, затримані 6 громадян України та 3 громадян Молдови, які входили до злочинної групи.

За клопотанням прокурорів вчора, 19 квітня, вже взято під варту 2 фігурантів справи, наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу ще 6 підозрюваним.

Злочину схему викрито за співпраці та тісної взаємодії з компетентними органами Французької Республіки.

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу працівників Управління міграційної поліції Одещини, Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області ДКП НПУ та співробітників Південного регіонального управління Держприкордонної служби.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

  

 

 

 

кількість переглядів: 1716