Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.08.2021

Максим Якубовський провів робочу нараду з питань охорони довкілля на Одещині (ФОТО)

Під головуванням заступника Генерального прокурора Максима Якубовського відбулася робоча нарада щодо стану реалізації заходів, спрямованих на посилення протидії правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Під головуванням заступника Генерального прокурора Максима Якубовського відбулася робоча нарада щодо стану реалізації заходів, спрямованих на посилення протидії правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища.

У заході взяли участь керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Олексій Мельник, керівник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко, керівник Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону Валерій Кривонос, заступники керівника обласної прокуратури, керівники її структурних підрозділів і окружних прокуратур, керівники правоохоронних і контролюючих органів регіону, представники Одеської обласної державної адміністрації, а також Національного природного парку «Тузловські лимани» та Нижньодністровського національного природного парку.

Серед нагальних питань, вирішення яких потребує узгоджених дій правоохоронців і контролюючих органів регіону, заступник Генерального прокурора визначив протидію фактам забруднення акваторії Чорного моря, засмічення та незаконного використання земель водоохоронного та рекреаційного призначення, незаконного зайняття промисловим виловом водних біоресурсів, у тому числі у виключній морській економічній зоні.

Мова також йшла про необхідність забезпечення комплексного підходу при виявленні та реагуванні на порушення у сфері лісо- й надрокористування, при використанні об’єктів природно-заповідного фонду, усуненні їх наслідків.

Потребує підвищення ефективності реалізація органами місцевого самоврядування повноважень щодо формування спеціальних паспортів місць видалення відходів, розроблення і затвердження схем санітарного очищення населених пунктів. Також має бути активізовано діяльність органів контролю з вирішенням проблеми існування несанкціонованих сміттєзвалищ, порушень при зберіганні пестицидів, гербіцидів та агрохімікатів, які є джерелом забруднення землі, атмосфери та підземних вод.

Також було обговорено необхідність активізації діяльності прокурорів та органів досудового розслідування щодо виявлення і розслідування корупційних проявів та службової недбалості у діяльності органів державного контролю, що реалізують свої повноваження у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також надання оцінки законності використання бюджетних коштів, виділених на природоохоронні заходи.

«Маю зазначити, що сумлінна, у межах компетенції, реалізація наданих законом повноважень кожним державним органом, узгодженість їх дій у вирішенні нагальних проблем охорони довкілля, комплексний підхід до попередження порушень і своєчасне реагування на них є важливими чинниками захисту гарантованого Конституцією України права на екологічну безпеку», - підсумував Максим Якубовський.

За результатами наради учасники узгодили комплекс заходів для вирішення існуючих проблем захисту навколишнього природного середовища.

На зустрічі з представниками громадськості, що відбулася після робочої наради, було обговорено проблеми у сфері екології, що існують в регіоні, зокрема екологічний стан Куяльницького та Хаджибейського лиманів, а також акцентовано увагу на необхідності спільних зусиль правоохоронців та органів державного контролю, спрямованих на попередження екологічних правопорушень.

Результатом спілкування стала домовленість про подальшу співпрацю Спеціалізованої екологічної прокуратури та Одеської обласної прокуратури з громадським активом регіону.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1730