Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.12.2021

Інформація з приводу питань, порушених учасниками зібрання громадських організацій

Учора, 16 грудня, біля будівлі Одеської обласної прокуратури відбулося зібрання громадських організацій, а саме ГО "Автомайдан", ГО "Зелений лист" та "Одеська політична платформа", які висловили невдоволення щодо зупинення особистого прийому громадян в прокуратурі та «бездіяльності» прокурорів з ряду питань дотримання на території міста Одеси вимог містобудівного та земельного законодавства.

Учора, 16 грудня, біля будівлі Одеської обласної прокуратури відбулося зібрання громадських організацій, а саме ГО "Автомайдан", ГО "Зелений лист" та "Одеська політична платформа", які висловили невдоволення щодо зупинення особистого прийому громадян в прокуратурі та «бездіяльності» прокурорів з ряду питань дотримання на території міста Одеси вимог містобудівного та земельного законодавства.

Пресслужба відомства уповноважена заявити, що призупинення особистого прийому громадян має місце виключно через законодавчу заборону, пов’язану з карантинними обмеженнями, яку прокурори зобов’язані виконувати.

В той же час, усі звернення громадян та організацій приймаються та ретельно розглядаються прокурорами в межах встановленої Законом компетенції, в тому числі за усіма питаннями, які були заявлені учасниками зібрання, відповідні звернення докладно перевірені прокурорами.

Ініціативна група мітингувальників мала змогу в цьому особисто переконатись, оскільки одразу після завершення зібрання їм була надана, в письмовому вигляді, вичерпна узагальнена інформація за кожним питанням, яке вони ініціювали. У зазначеній інформації відображені усі заходи, які вже вжиті або наразі вживаються прокурорами відповідно до Закону України «Про прокуратуру».

Окремо наголошуємо на неприпустимості позиції щодо намагання створити у громадськості хибне враження про обсяг дійсних повноважень прокурорів, якими вони на сьогодні наділені законодавчо. Прокуратура вже більше семі років не здійснює повноважень з нагляду за додержанням та застосуванням законів (так званого «загального нагляду»), в тому числі щодо дотримання містобудівного та земельного законодавства. Більше двох років прокуратура взагалі не здійснює функції досудового розслідування.

Результативність роботи прокурорів залежить від якості виконання органами досудового розслідування (поліцією, СБУ, ДБР, БЕБ) та відповідними оперативними підрозділами своїх обов’язків. Як за власною ініціативою, так і за скаргами учасників кримінального провадження, прокуратура принципово реагує на факти неефективного розслідування кримінальних проваджень, в тому числі на факти невиконання вказівок прокурорів щодо розслідування.

Крім того, прокурори реалізують свої повноваження щодо представництва інтересів держави в суді з огляду та те, що відповідні контролюючі органи в містобудівній та земельній сферах неналежним чином виконують свої обов’язки.

При цьому за Законом, прокурор має право на таке представництво у ВИКЛЮЧНИХ випадках. За кожним своїм позовом в суді, крім порушення відповідачем вимог законодавства, прокурор має також доводити факт бездіяльності відповідних контролюючих та інших державних органів і окремо доводити порушення інтересів держави.

Слід зазначити, що прокуратурою скеровано до суду низку кримінальних проваджень, щодо бездіяльності відповідних контролерів, в тому числі через численні факти корупції з їх боку, про які докладно та регулярно інформується  громадськість на офіційному вебсайті та сторінці прокуратури в соціальній мережі «Фейсбук». Крім того, керівництвом Одеської обласної прокуратури регулярно проводяться брифінги та пресконференції для ЗМІ та представників громадськості, здійснюються виступи на сесіях місцевих рад, телебаченні, Інтернет- та друкованих віданнях. 

Прокурори обласної прокуратури надалі працюють над підвищенням прозорості своєї діяльності для суспільства, покращенням стану зовнішніх комунікацій.

З огляду на викладене, працівники Одеської обласної прокуратури вкотре звертаються до громадськості з пропозицією побудови партнерських відносин та підкреслюють неприйнятність намагань втягнення прокурорів у політичні та бізнесові протистояння, безпідставних звинувачень прокуратури у начебто «бездіяльності», без попереднього з’ясування дійсного обсягу проведеної роботи.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1635