Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.12.2021

Прокуратура: поширена у ЗМІ інформація щодо рейдерського захоплення активів Громадської організації «Центр захисту інвалідів» через нібито неправомірні дії правоохоронців не відповідає дійсності

-

На сайті українського новинного суспільно-політичного інтернет-порталу «Цензор.НЕТ» 22.12.2021 за посиланням https://censor.net/ua/n3306660 опубліковано статтю під назвою: «Центр захисту інвалідів в Одесі просить правоохоронців зупинити рейдерське захоплення організації».

Опрацюванням вказаної публікації встановлено, що нібито здійснюється рейдерське захоплення активів ГО «Центр захисту інвалідів» через неправомірні дії правоохоронних органів.

Вказана інформація не відповідає дійсності.

Установлено, що у грудні 2020 року раптово помер співзасновник ГО «Центр захисту інвалідів» Чорний Вадим Львович.

З вказаного часу через спірні питання щодо здійснення керівництва ГО «Центр захисту інвалідів» та щодо контролю за бізнес-активами, пов’язаними з цим ГО та певними господарюючими суб’єктами, між родичами померлого, бізнеспартнерами та членами ГО склалися спірні конфліктні взаємовідносини. Відповідні судові спори перебувають на розгляді в Господарському суді Одеської області.

Органами поліції Приморського району міста Одеси в листопаді цього року за заявою вдови Чорного В.Л. про заволодіння за підробленими документами бізнес-активами її померлого чоловіка розпочате кримінальне провадження, в рамках якого за санкцією суду проведено низку обшуків, в тому числі в приміщеннях ГО «Центр захисту інвалідів». В ході обшуків, зокрема, виявлено та вилучено документи, про підробку яких йдеться у заяві про вчинення кримінального правопорушення. Наразі призначена відповідна судова почеркознавча експертиза.

Слід зазначити, що арешти корпоративних прав та майна громадської організації накладені слідчим суддею лише за клопотання потерпілої у кримінальному провадженні. Прокуратурою не вживались заходи щодо вказаного питання.

Скарги щодо стану досудового розслідування у вказаному та у інших кримінальних провадженнях, які зареєстровані за заявами сторін вищевказаного конфлікту, Одеською обласною прокуратурою не розглядались.

Разом з тим, заяви про вчинення кримінальних правопорушень щодо неправомірних дій нотаріусів та інших осіб, про які йдеться у зазначеній публікації на інтернет-порталі «Цензор.НЕТ», надійшли до Одеської обласної прокуратури 23 грудня та вже сьогодні за ними зареєстровані кримінальні провадження та організоване їх досудове розслідування, яке перебуває на контролі обласної прокуратури.

Одеська обласна прокуратура в черговий раз звертається до представників Засобів Масової Інформації та громадськості з пропозицією попередньо перевіряти інформацію та з’ясовувати позицію правоохоронців щодо розповсюджуваної викривленої та неправдивої інформації про їх діяльність, з метою її об’єктивного висвітлення.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2617