Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.05.2022

Ювенальні прокурори Одещини на варті безпеки малечі, яку окупанти вимусили покинути домівку (ФОТО)

Внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, воєнні злочини проти дітей скоюються щодня і для того, щоб винні були притягнуті до відповідальності, у національних та міжнародних судових інстанціях, про ці злочини необхідно повідомляти до правоохоронних органів.

Внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, воєнні злочини проти дітей скоюються щодня і для того, щоб винні були притягнуті до відповідальності, у національних та міжнародних судових інстанціях, про ці злочини необхідно повідомляти до правоохоронних органів.

Так, за офіційними даними з 24 лютого внаслідок воєнних злочинів РФ на території Одещини загинуло 2 дітей, поранено – 3 дитини. Крім того, за оперативними даними служби у справах дітей Одеської ОДА, на територію Одеської області тимчасово переміщено понад 24 тисячі дітей, у тому числі 1 прийомна сім’я (2 дитини) та 5 дитячих будинків сімейного типу (41 дитина). Нерідко такі діти, а також супроводжуючі їх дорослі, є свідками або потерпілими воєнних злочинів.

Під час війни порушуються всі права дитини: право на життя, право на здоров’я, право бути з сім’єю, право на розвиток особистості, а також право на турботу і захист.

Воєнним злочином проти дітей вважаються обставини, в яких дитина:

- отримала поранення чи втратила когось з рідних від зброї окупантів;

- пережила насильство (фізичне, психологічне або сексуальне);

- була позбавлена доступу до медичної допомоги;

- залишилася без дому внаслідок пошкоджень від снаряду окупантів або його захопили;

- тривалий час не могла разом з вами скористатися “зеленим коридором”;

- утримувалася окупантами та була позбавлена волі;

- не отримувала продукти харчування, медикаменти, предмети першої необхідності через блокування гуманітарної допомоги та інше.

У разі вчинення такого злочину щодо дитини вона набуває статус потерпілої, а також право на відшкодування завданої шкоди. Тому, якщо вам особисто стало відомо про воєнні злочини військових РФ проти дітей на території України, надайте свідчення про це ювенальним прокурорам!

Задля обізнаності громадськості, а насамперед осіб, які тимчасово переміщені з інших областей України, де ворог веде активні бойові дії, ювенальні прокурори Одещини звертають увагу:

- надати інформацію можна, скориставшись можливостями сайту: https://warcrimes.gov.ua

-      також можна зателефонувати за наступними номерами:

094-953-07-65,

094-953-07-66.

З цією метою ювенальними прокурорами в Одесі та області серед місцевих мешканців та вимушених переселенців також проведено низку заходів, зокрема щодо алгоритму дій та куди потрібно звернутись.

Вам розкажуть про те, де та як ви можете надати свідчення ювенальному прокурору про воєнні злочини проти дітей. Конфіденційність та заходи безпеки, передбачені законодавством, гарантуються!

Ми віримо у результат наших з вами спільних зусиль – притягненні до відповідальності кожного, хто забрав найцінніше – життя та посмішки дітей.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1589