Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.05.2022

Протидія кримінальній протиправності на Одещині в умовах воєнного стану: у прокуратурі відбулася координаційна нарада правоохоронців (ФОТО)

Під головуванням керівника Одеської обласної прокуратури Сергія Костенка, за участі керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону Валерія Кривоноса, із застосуванням засобів відеоконференцзв’язку, відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Одещини щодо стану протидії воєнним злочинам та іншим кримінальним правопорушенням в умовах воєнного стану.

Під головуванням керівника Одеської обласної прокуратури Сергія Костенка, за участі керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону Валерія Кривоноса, із застосуванням засобів відеоконференцзв’язку, відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Одещини щодо стану протидії воєнним злочинам та іншим кримінальним правопорушенням в умовах воєнного стану.

Сергій Костенко зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення РФ основні сили та засоби правоохоронців спрямовано на контрдиверсійні заходи, протидію злочинам проти основ національної безпеки, належну організацію роботи з виявлення, фіксації, збереження доказів порушення норм міжнародного гуманітарного права з боку РФ у ході війни проти України.

Введення воєнного стану суттєво позначилося на динаміці кримінальної протиправності у регіоні. Кількість кримінальних правопорушень, вчинених після 24 лютого 2022 року, у порівнянні з аналогічним періодом мирного часу, зменшилась вдвічі. Водночас, збройний напад на Україну мав наслідком стрімке збільшення злочинів проти основ національної безпеки України,  проти миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку.

У сучасних реаліях правоохоронців орієнтовано на більшу узгодженість і оперативність взаємодії з військовими формуваннями регіону у виявленні та передачі інформації, необхідної для встановлення і притягнення до відповідальності осіб, що вчинили воєнні злочини. Адже наразі правоохоронними органами області здійснюється досудове розслідування 84 кримінальних проваджень, зокрема воєнні злочини про порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України – 45), а також злочини, пов’язані з посяганням на територіальну цілісність і недоторканість України (ст. 110 КК України – 39).

Зроблено акцент на необхідності належної фіксації відомостей про воєнні злочини, передусім порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема своєчасного отримання і збереження у формі, що забезпечує їх доказове значення, показань потерпілих і свідків таких кримінальних правопорушень.

З огляду на збільшення фактів незаконного перетину кордону, спрямовано роботу на  виявлення організованих груп, які здійснюють незаконне переправлення через державний кордон військовозобов’язаних.

Зважаючи на важливість посилення обороноздатності України, доцільним визнано продовження роботи із забезпечення перерахування сум, внесеної підозрюваними та обвинуваченими в якості запобіжного заходу застави на потреби Збройних Сил України, вилучення арештованих коштів і майна у кримінальних провадженнях та їх передачі в дохід держави.  У період дії воєнного стану на потреби Збройних сил України вже перераховано 7,8 млн грн, передано 34 транспортних засоби та 130 кубометрів деревини, на які у ході досудового розслідування кримінальних проваджень накладався арешт.

Одночасно діяльність правоохоронців орієнтовано на виявлення корупційних проявів, схем ухилення від сплати податків та обов’язкових платежів до бюджету при ввезенні в Україну товарів під виглядом гуманітарної допомоги, а також фактів її розкрадання і продажу, при здійсненні експорту сільськогосподарської продукції, імпорту і реалізації паливно-мастильних матеріалів.

Попри зменшення кримінальних правопорушень проти власності, необхідною є  реалізація превентивних заходів з метою недопущення викрадення майна осіб, що внаслідок збройної агресії тимчасово змінили місце проживання, або його протизаконного відібрання під приводом воєнної необхідності.

За результатами наради сплановано комплекс спільних узгоджених заходів спрямованих на підвищення ефективності правоохоронної діяльності в умовах воєнного стану.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1340