Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.07.2022

Позбавив держпідприємство Мінінфраструктури України права власності на приміщення на 45 млн грн – підозрюють держреєстратора (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору у несанкціонованій зміні інформації, що оброблюється в автоматизованих системах (ч. 3 ст. 362 КК України).

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору у несанкціонованій зміні інформації, що оброблюється в автоматизованих системах (ч. 3 ст. 362 КК України).

На думку слідства, держреєстратор у 2019 році, на підставі підроблених документів, а саме сфальсифікованого договору купівлі-продажу, нібито укладеного між держпідприємством та товариством, техпаспорту та акту приймання-передачі будівель, незаконно змінив інформацію, що оброблюється в автоматизованій системі Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Своїми протиправними діями підозрюваний позбавив права власності ДП «Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів» на об’єкти нерухомого майна по вул. Приморській в Одесі, зокрема на нежитлові приміщення площею 1119,1 м кв. Після чого вніс запис про реєстрацію права власності на зазначені приміщення за іншим власником.

Внаслідок таких дій законному власнику майна завдано понад 45 млн грн шкоди.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Також правоохоронцями вживаються заходи щодо встановлення інших причетних до скоєного злочину осіб та повернення майна державі.

Слід зазначити, що стосовно держреєстратора в суді вже розглядається три обвинувальних акти за скоєння аналогічних злочинів та привласнення бюджетних коштів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу співробітників УСБУ в Одеській області та Одеського управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ.

Крім того, за фактом незаконного вибуття з державної власності майна ДП «Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів» прокурорами також вжито заходи представницького характеру.

Так, рішенням Господарського суду Одеської області задоволено позов прокуратури в інтересах держави в особі Фонду державного майна України, визнано незаконним та скасовано рішення державних реєстраторів, припинено право власності на нежитлові будівлі площею 1119,1 м кв по вул. Приморській в Одесі та витребувано їх на користь держави.

На даний час, рішення суду перебуває на виконанні.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1182