Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.10.2022

Керівник Одеської обласної прокуратури проінформував про результати роботи в умовах воєнного стану (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 19 жовтня, відбувся брифінг керівника обласної прокуратури Сергія Костенка щодо стану протидії воєнним злочинам та іншим кримінальним правопорушенням в умовах воєнного стану.

Сьогодні, 19 жовтня, відбувся брифінг керівника обласної прокуратури Сергія Костенка щодо стану протидії воєнним злочинам та іншим кримінальним правопорушенням в умовах воєнного стану.

Під час заходу керівник відомства поінформував присутніх представників засобів масової інформації про результати розслідування воєнних злочинів та основні результати у роботі на пріоритетних напрямках і відповів на низку запитань журналістів.

Зокрема, Сергій Костенко зазначив, що наразі правоохоронними органами області за процесуального керівництва прокурорів Одещини здійснюється досудове розслідування у 74 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів і звичаїв війни. З 24.02.2022 задокументовано 61 факт обстрілів військовослужбовцями збройних сил рф об’єктів цивільної та критичної інфраструктури Одеси та Одеської області. Загалом вилучено понад 2000 уламків ракет, бомб, снарядів тощо, у тому числі уламки заборонених міжнародними Конвенціями касетних бомб.

Одночасно триває робота над знешкодженням внутрішніх загроз національній безпеці країни. До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 6 осіб, підозрюваних у державній зраді, 24 осіб, підозрюваних у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, 2 – у несанкціонованому поширенні інформації. За фактами колабораційної діяльності, виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників розслідувалось 119 кримінальних проваджень, до суду направлено 51 обвинувальний акт, судами ухвалено 29 обвинувальних вироків.

Триває цілеспрямована робота щодо забезпечення передачі на потреби Збройних Сил України та інших військових формувань майна і коштів, вилучених під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях. Загалом за період дії воєнного стану на потреби ЗСУ вже перераховано понад 12,4 млн грн, передано 35 транспортних засобів, 2 напівпричепи, 1 паливоцистерну, 130 кубометрів деревини.

Також прокуратурою вживаються заходи щодо розшуку та арешту активів, об’єктів права власності, корпоративних прав і іншого майна, що безпосередньо чи через афілійованих осіб належить рф, білорусі та їх резидентам. Наразі вже виявлено 145 суб’єктів господарювання (рф – 127, рб – 18), до складу засновників яких входять громадяни росії та білорусі. Перевіряється законність їх діяльності з метою встановлення можливих порушень податкового законодавства, виведення коштів.

Продовжується робота і на інших напрямах, що визначалися пріоритетними у мирний час. На цей час до суду скеровано 100 обвинувальних актів про кримінальні корупційні правопорушення та 52 кримінальних провадження, що стосуються порушень у бюджетній сфері.

За результатами досудового розслідування упродовж 2022 року до суду скеровано 25 обвинувальних актів стосовно організованих груп, до складу яких входило 106 осіб. Їх діяльність була пов’язана із незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, незаконним переправленням осіб через державний кордон, привласненням бюджетних коштів, незаконним заволодінням землею та нерухомістю тощо.

Прокурорами забезпечено ефективну реалізацію функції представництва в судах. Від початку введення воєнного стану до суду пред’явлено позови на суму 7,9 млрд грн, задоволено позовів на 1,4 млрд грн, відшкодовано та  забезпечено виконання судових рішень на суму 917 млн гривень.

Також в досудовому порядку органами прокуратури в області під час воєнного стану попереджено незаконні витрати з бюджету на 50 млн гривень.

Сергій Костенко підкреслив, що працівники органів Одеської обласної прокуратури і надалі забезпечуватимуть ефективну реалізацію визначених чинним законодавством повноважень в умовах воєнного стану.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1679