Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.06.2023

Прокуратура попередила незаконну забудову поблизу Михайлівської площі в Одесі на земельній ділянці вартістю 65 млн грн

Господарський суд Одеської області задовольнив позов Малиновської окружної прокуратури м. Одеси щодо повернення територіальній громаді міста земельної ділянки площею 0,5 га вартістю 65 млн гривень.

Господарський суд Одеської області задовольнив позов Малиновської окружної прокуратури м. Одеси щодо повернення територіальній громаді міста земельної ділянки площею 0,5 га вартістю 65 млн гривень.

Прокурори в суді довели, що земля передана Одеською міською радою в оренду для будівництва у позаконкурентний спосіб, усупереч вимогам законодавства. Зокрема, товариство мало право на отримання ділянки значно меншої площі, яка необхідна була лише для обслуговування об’єктів нерухомості, розташованих на ній.

Водночас, для будівництва нового об’єкту нерухомості земля могла бути передана у користування лише на підставі аукціону.

Крім того, земельну ділянку, яка включає в себе частково землі природно-заповідного фонду обмеженого режиму використання, міська рада передала підприємству для проектування, будівництва та обслуговування комплексу багатоповерхових житлових будинків із підземним паркінгом та вбудованими приміщеннями, тоді як чинне законодавство, яким регламентовано режим використання пам’ятки природи, чітко забороняє будівництво на поверхні пам'ятки природи будь-яких споруд і будівель, проведення будь-яких робіт, пов’язаних з порушенням геологічних утворень: прокладання інженерних комунікацій, буріння, тощо.

Таким чином, надання в користування спірної земельної ділянки саме з метою будівництва багатоквартирного будинку, більш того - з підземним паркінгом – прямо суперечить вимогам законодавства та режиму функціонування пам’ятки природи.

Суд погодився з доводами прокурора, скасував рішення міськради, визнав недійсним договір оренди та зобов’язав товариство повернути земельну ділянку територіальній громаді Одеси.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1161