Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.07.2021

ПРОКУРАТУРА СТВОРИЛА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ ДЛЯ ЖУРНАЛІСТІВ - ІЗБІРКОМ

-

Сьогодні, 27 липня, в Одеській обласній прокуратурі відбулося засідання круглого столу з питань взаємодії органів прокуратури, органів досудового розслідування та журналістів при висвітленні інформації про кримінальні правопорушення.
Захід проведено за участі представників Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України та представників ЗМІ.
В рамках зустрічі головний редактор "ІзбірКома" Валерій Болган підкреслив необхідність взаємодії медіа та прокуратури як в рамках поточних кримінальних проваджень, так і в тих випадках, коли прямого правопорушення не було.
Представники прокуратури зазначили, що після попередньої зустрічі вже організовано перший спільний захід, а саме вебінар «Як журналісту завжди бути під захистом закону». На заході був присутній старший прокурор Одеської обласної прокуратури, який прокоментував дотримання прав журналістів та особливості супроводу справ щодо перешкоджання роботі ЗМІ та Віталій Матвєєв медіаюрист та керівник проєкту «Клініка Прав Людини» ГО «ПРОЖЕКТОР».
Серед іншого, обговорено питання інформування суспільства, а також оприлюднення інформації щодо результатів досудового розслідування у кримінальних провадженнях. Зокрема, щодо забезпечення балансу між недопущенням поширення даних про особу підозрюваного, обвинуваченого або підсудного до набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього, а стосовно потерпілого - без його згоди, та в той же час щодо оперативного оприлюднення суспільно значимої інформації.
Крім того, видано наказ щодо телефону гарячої лінії для журналістів задля повідомлень про кримінальні порушення, пов'язані з їх професійною діяльністю.
Також буде обговорюватися створення міжвідомчої робочої групи з питань взаємодії журналістів і правоохоронців.
Поліція Одещини закрила більше половини журналістських проваджень за останні 5 років.
Нагадаємо, Одеський окружний адміністративний суд продовжив розглядати справу за позовом головного редактора видання ІзбірКом Валерія Болгана про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.
Підготовче засідання Одеського окружного адміністративного суду за позовом про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської ОДА і Одеської облради відбулося 28 квітня, а перше засідання по суті - 17 травня.
Нагадаємо, головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.
 

кількість переглядів: 1536