Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.01.2024

У прокуратурі відбулася нарада з питань протидії кіберзлочинності

-

Сьогодні, 15 січня 2024 року, під головуванням керівника Одеської обласної прокуратури Ігоря Домущея проведено нараду щодо стану протидії кіберзлочинності та іншим кримінальним правопорушенням, вчиненим за допомогою сучасних інформаційних технологій.

Захід відбувся за участі заступника Генерального прокурора Дмитра Вербицького, керівника Департаменту кіберполіції Національної поліції України Юрія Виходця, голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера, керівництва Управління протидії кіберзлочинності в Одеській області, ГУНП в Одеській області, Територіального управління ДБР, розташованого у м. Миколаєві, Управління стратегічних розслідувань  в Одеській області ДСР НП України, Управління СБУ в області, Управління забезпечення діяльності у південному регіоні Департаменту з питань виконання кримінальних покарань, Управління Держспецзв’язку та захисту інформації України в Одеській області.

Задля налагодження державно-приватного партнерства у сфері кібербезпеки також були запрошені представники банківських установ, вищих учбових закладів, експертних установ, ІТ спільноти Одещини та суб’єктів господарювання, які надають послуги, пов’язані з електронними комунікаціями, а також представники торгівельних інтернет-платформ RIA. com та ТОВ Ємаркет Україна – «ОЛХ».

На порядку денному були питання протидії та ефективного розслідування кібератак, незаконного втручання у діяльність державних органів, недопущення витоку конфіденційної інформації та несанкціонованих змін відомостей у державних реєстрах і базах даних, використання сучасних технологій, інтернет-мереж для незаконного збуту заборонених в обігу речовин і предметів, протидії поширенню дитячої порнографії та втягненню дітей в онлайн-спільноти деструктивного характеру.

Особливу увагу приділено попередженню та виявленню шахрайств, що вчиняються із використанням методів соціальної інженерії, припиненню діяльності «Call–centre», недопущенню використання засобів телекомунікації з метою ошукання громадян під приводом збору коштів на потреби ЗСУ, здійснення волонтерської діяльності, надання допомоги у розшуку безвісно зниклих у ході збройної агресії рф осіб, повернення військовополонених та отримання виплат родичам загиблих у зоні бойових дій.

Учасники наради обговорили шляхи і методи підвищення ефективності роботи із протидії кіберзлочинам та іншим кримінальним правопорушенням, які вчиняються за допомогою сучасних інформаційних технологій, в умовах сьогодення.

Керівники силових відомств, представники банківських установ, інтернет-провайдерів та ІТ-компаній висловили своє бачення ефективної взаємодії та вирішення порушених питань.

Підводячи підсумки наради, керівник обласної прокуратури наголосив на необхідності негайної активізації діяльності правоохоронних органів та підвищення рівня професійної кваліфікації у зв’язку зі стрімким розвитком інформаційних технологій в Україні.

У ході заходу учасники наради узгодили низку першочергових спільних заходів, спрямованих на попередження та протидію кіберзлочинам і правопорушенням, що вчиняються із використанням сучасних інформаційних технологій.

         Довідково: У 2023 році виявлено 2251 кримінальне правопорушення вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки та сучасних інформаційних технологій.

За результатами розслідування до суду направлено 193 обвинувальних акти про кримінальні правопорушення цієї категорії, з них 4 - з ознаками вчинення у складі організованих груп і злочинних організацій.

Під час досудового розслідування установлено понад 24,5 млн грн збитків, заподіяних кримінальними правопорушеннями у зазначеній сфері, 97% яких охоплено заходами до відшкодування.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 680