Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.02.2015

Андрій Приз: «Розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності – у пріоритеті роботи органів прокуратури Одеської області»

-

У жовтні минулого року Верховною Радою України, реалізовуючи зобов’язання перед європейською спільнотою, внесено суттєві корективи до повноважень органів прокуратури шляхом прийняття нового Закону України «Про прокуратуру».

Сьогодні прокурори позбавлені права проведення перевірок у діяльності не лише суб’єктів господарювання, а й переважної більшості державних органів.

А це покладає більшу відповідальність за ефективне виконання повноважень що залишилися, передусім у кримінальному провадженні.

Виконуючи доручення Генерального прокурора України Віктора Миколайовича Шокіна, нами зосереджено максимум зусиль на пріоритетних напрямах. А це – розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності, злочинів, вчинених посадовими особами, що займають відповідальне становище, протидія корупції.

Минув уже рік з дня сумнозвісних подій 19 лютого 2014 року біля Одеської обласної державної адміністрації, коли внаслідок хуліганських дій та масових сутичок з так званими «тітушками» отримали тілесні ушкодження кілька громадян, у тому числі представники масс-медіа.

На початку слідства розслідування велося окремо органами внутрішніх справ та органами прокуратури, які намагалися, у межах компетенції, надати оцінку злочинним проявам обох сторін конфлікту та бездіяльності правоохоронців.

За час проведення слідства виконано чимало слідчих (розшукових) дій, спрямованих на розкриття злочину та притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Попри великі труднощі, пов’язані із маскуванням правопорушників, слідству все ж вдалося притягнути до кримінальної відповідальності одного з найактивніших учасників тих подій за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, ще відносно декількох основних фігурантів  проводяться відповідні заходи та,  після встановлення їх місцезнаходження, їм буде повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

Сьогодні зусилля правоохоронних органів об’єднано, адже головним пріоритетом при розслідуванні вказаного кримінального провадження, прокуратура області вважає притягнення до відповідальності організаторів вчинення масових заворушень, що відбулися на Одещині у той час.

У даному напрямку є конкретні напрацювання та, за певних обставин, слідством буде досягнуто позитивних результатів щодо покарання саме вказаних осіб.

Наразі  прокуратура  області  тісно  співпрацює  з  громадською групою «19 лютого», до якої входять активісти, що надають вагому допомогу слідству.

Між тим, ми будемо вдячні за будь-яку надану читачами інформацію, яку можна буде використати для встановлення істини та доведення вини осіб, що вчинили злочин.

Одночасно слідчим управлінням прокуратури області розслідується кримінальне  провадження за фактом незаконного обмеження конституційних прав громадян на мирні зібрання в обласному центрі, коли за позовом виконкому Одеської міської ради 25 листопада 2013 року  Одеським окружним адміністративним судом введено заборону на проведення мирних зібрань за окремими адресами у м. Одесі в період з 25 листопада по 31 грудня 2013 року.

Вказане рішення суду стало підставою для припинення державною виконавчою службою та органами внутрішніх справ мітингу на підтримку асоціації  України з Європейським союзом, який відбувався 25.11.2013 поряд з пам’ятником Дюку Де Ришельє. Під час цих подій тілесні ушкодження отримав громадський активіст.    

 У ході досудового розслідування допитано більше 60 свідків, виконано значний обсяг інших слідчих (розшукових) дій.  З урахуванням зібраних доказів вирішується питання щодо відповідальності суддів Одеського окружного та апеляційного адміністративного судів за постановлення завідомо неправосудного рішення.

Втім, зрозуміло, що ефективне розслідування кримінальних правопорушень стосовно учасників Революції Гідності неможливе без очищення правоохоронних органів від осіб, які своїми діями чи бездіяльністю плямують репутацію Держави.

Починати необхідно з себе. Тож, минулого року за вчинення проступків, що плямують репутацію працівників прокуратури звільнено 4 прокурорів, дії двох з них стали предметом розслідування у межах кримінального провадження.

Зокрема, у лютому цього року спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо прокурора відділу прокуратури Одеської області, який за пособництва свого знайомого вимагав та одержав хабар у розмірі 70 тис. дол. США за непритягнення особи до кримінальної відповідальності.

Серйозні зловживання, які підривають авторитет правоохоронної системи та формують негативну громадську думку, виявлено і в діяльності посадових осіб органів внутрішніх справ.

Зокрема, прокуратурою області спільно з працівниками Управління служби безпеки України в Одеській області викрито працівників міліції, які організували на території Одеської області злочинну схему. В теперішній час слідчим управлінням прокуратури Одеської області проводиться досудове розслідування кримінального провадження за підозрою трьох працівників різних підрозділів органів внутрішніх справ у вимаганні та одержанні 52 тисяч гривень неправомірної вигоди за непритягнення до кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з незаконними оборудками з  наркотичними засобами, та перевищенні службових повноважень. Особам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Днями слідчим управлінням прокуратури області розпочато та розслідується кримінальне провадження стосовно організованої злочинної групи, до складу якої входив заступник начальника одного з райвідділів ГУ МВС України в Одеській області, який сприяв незаконному збуту особливо небезпечного наркотичного засобу. Під час затримання вилучено півкіло героїну. 20 лютого йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім цього, прокуратурою області завершено досудове розслідування стосовно  двох оперуповноважених відділу боротьби з корупцією УБОЗ ГУМВС України в Одеській області, які за пособництва  начальника управління Пенсійного фонду України в Одеській області отримали від громадянина неправомірну вигоду у розмірі 5 тисяч доларів США за невжиття заходів реагування відповідно до статті 10 Закону України «Про міліцію».

Не сприяють встановленню законності і дії окремих представників суддівської влади.

Зокрема, вже розглядається судом обвинувальний акт стосовно колишньої судді Київського районного суду м.Одеси, що склала фіктивний протокол судового засідання та ухвалила неправосудне рішення, до яких внесла завідомо неправдиві відомості, внаслідок чого 29 громадян незаконно отримали державні акти на землі територіальної громади загальною вартістю понад 6,6 мільйонів гривень.

За аналогічні дії минулого року прокуратурою області спрямовано до суду обвинувальний акт щодо судді Суворовського районного суду м.Одеси.

Незважаючи на те, що Главою Держави одним з головних пріоритетів визначено наповнення бюджету та максимально економне витрачання бюджетних коштів, окремі посадовці органів влади нахабно їх розкрадають. І це далеко не рядові «клерки».

Так, прокуратурою області завершено досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт стосовно керівника виконавчої дирекції Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який  у серпні 2014 року отримав від керівників дитячих оздоровчих закладів понад 500 тисяч гривень неправомірної вигоди за нерозірвання договорів на оздоровлення дітей та перерахування бюджетних коштів на оздоровлення.

Триває досудове розслідування стосовно заступника голови Київської районної адміністрації виконавчого комітету Одеської міської ради, який вимагав хабара за надання дозволу на розміщення торговельного об’єкту.

  І ці приклади можна продовжувати.

Всього ж у 2014 році правоохоронними органами області до суду направлено обвинувальні акти у 109 кримінальних провадженнях про корупційні злочини стосовно 124 осіб. Цього року до суду вже спрямовано 15 таких проваджень і робота над викорененням цього чи не найбільшого суспільного зла триває.

 

Прокурор Одеської області

державний радник юстиції 3 класу

Андрій Приз

кількість переглядів: 2560