Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.04.2018

Олег Жученко: Додержання вимог виборчого законодавства перебуває на постійному контролі правоохоронних органів Одещини (ВІДЕО)

-

    З 10 березня 2018 року відповідно вимог Закону розпочався процес перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад Кілійської, Любашівської та Окнянської обʼєднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. Вже в неділю, 29 квітня, відбудуться вибори до вказаних об’єднаних громад.  

   Під час виборчого процесу питання додержання законодавства перебуває на постійному контролі правоохоронних органів Одеської області. Про це 28 квітня у ході брифінгу за участю керівника ГУНП в Одеській області Дмитра Головіна повідомив прокурор Одеської області Олег Жученко.  

    Керівник прокуратури зазначив, що останній часом у засобах масової інформації з’являлися системні сигнали про порушення виборчого законодавства у регіоні. Крім того надійшли звернення громадян за вказаними фактами.

    В зв’язку з цим розпочато кримінальні провадження щодо підкупу виборців (ч. 4 ст. 160 КК України).  

    У ході розслідування правоохоронці при перевірці цієї інформації виявили низку фактів підкупу виборців у м. Кілії. Такі порушення виборчого законодавства організовані на користь кандидатів від однієї з політичних партій до Кілійської об’єднаної територіальної громади.

   Схема передбачала укладання безоплатних угод виборців з кандидатом  для проведення агітації, а згодом голосування за певних осіб.

    Також у приміщенні одного з магазинів у м. Кілії співробітники поліції виявили понад 10 тис грн, загорнутих в однотипні пакунки з агітаційних листівок партії, а також копії договорів. 

   На виклик слідчого поліції громадянка, причетна до порушення виборчого законодавства, не з’явилася.

     У зв’язку з цим, 47-річній мешканці м. Кілії письмово повідомлено про підозру у підкупі виборців, вчиненому за попередньою змовою.

     Прокурор області Олег Жученко також акцентував увагу присутніх на положеннях кримінального законодавства, які передбачають відповідальність за порушення виборчого законодавства. Так, одержання виборцем неправомірної вигоди за голосування за окремого кандидата передбачає покарання до двох років обмеження волі, а підкуп виборця - до 7 років ув’язнення.

    В  свою чергу керівник Головного управління національної поліції України в Одеській області Дмитро Головін під час брифінгу відзначив, що  за заявами громадян поліцією також розпочаті кримінальні провадження за аналогічними фактами підкупу виборців за голосування на користь окремих кандидатів до Любашівської та Окнянської обʼєднаних територіальних громад.

     На кожній виборчій дільниці у день виборів 29 квітня будуть чергувати посилені наряди поліції для протидії можливим провокаціям та порушенням виборчого законодавства.

    На брифінгу керівники правоохоронних відомств звернулися до громадян з проханням не піддаватися на пропозиції щодо можливості незаконного заробітку на власному виборчому праві, а також закликали інформувати правоохоронців про факти порушення виборчого законодавства для вжиття дієвих заходів.    

 

        Прес-служба прокуратури Одеської області

 

 

кількість переглядів: 2756