Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2024

Фішинг-шахрайство на одному з найбільших онлайн-майданчиків оголошень в Україні та світі – викрито двох одеситів та дніпрянина

-

 

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру трьом громадянам України за фактом шахрайства шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрювані розробили шахрайську схему для заволодіння коштами людей під приводом покупок на онлайн-майданчику оголошень «OLX» шляхом створення фішингового посилання під час оформлення доставки.

Як тільки покупець зацікавився товаром, шахраї пропонували йому безпечний спосіб покупки та скидали посилання, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн сайту «OLX доставки».

При переході за цим посиланням і заповненням необхідних полів із зазначенням реквізитів своїх платіжних карток, зловмисники отримували дані, які вводили до застосунку «Google Pay», та, створюючи віртуальні рахунки потерпілих, знімали гроші.

Наразі правоохоронці вже встановили чотирьох громадян, яким спричинено збитки на понад 100 тис гривень. Встановлюються інші постраждалі особи, кількість яких попередньо сягає близько 50.

До суду подано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Викрито правопорушення прокурорами спільно зі слідчими СУ ГУНП в Одеській області та співробітниками Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області ДКП НП України.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

 

 

кількість переглядів: 219