Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2019

В Одесі презентували концепцію системи оцінювання роботи прокурорів (ФОТО)

-

   Заступник Генерального прокурора Анжела Стрижевська 24 січня 2019 року відкрила круглий стіл, присвячений питанню запровадження системи оцінювання діяльності прокурорів.

    У заході, організованому за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, взяло участь керівництво та працівники Генеральної прокуратури України, Національної академії прокуратури України, а також прокуратур Одеської, Львівської та Харківської областей.
   Учасники круглого столу обговорили проблему відсутності в Україні інструменту оцінювання діяльності прокурорів на підставі об'єктивних якісних та кількісних критеріїв. Відсутність такої системи знайшла своє відображення у рекомендаціях Групи держав проти корупції (GRECO) за результатами четвертого раунду оцінювання. Так, Україні рекомендовано запровадити у законодавчому порядку регулярні оцінки виконання службових обов’язків прокурорами.

   З метою розробки такої системи Генеральним прокурором України утворено відповідну робочу групу, яка з урахуванням вітчизняного досвіду та напрацювань органів прокуратури Європейського Союзу (насамперед Латвійської та Французької Республік), а також висновків експертів Ради Європи, розробила низку проектів нормативних актів. Зокрема, розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо оцінки діяльності прокурорів», відповідно до якого оцінка здійснюватиметься відповідними комісіями на регулярній основі (кожні 4 роки).

    Метою оцінювання є, насамперед, надання оцінки ефективності роботи прокурора, виявлення його індивідуальних потреб щодо вдосконалення професійної компетентності та професійного зростання.

     У свою чергу, детальну процедуру оцінювання викладено у проекті Положення про порядок проведення оцінювання діяльності прокурорів, розробленому робочою групою.

     Запропонована система перед її остаточним нормативним закріпленням потребує практичного випробування та можливого доопрацювання. Крім того, нагальною є також потреба напрацювання об'єктивних критеріїв оцінювання.

       Із метою вирішення цих питань обрано 3 пілотних регіони (Одеса, Харків, Львів), на базі прокуратур яких впроваджуватимуться.

 

   За матеріалами Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України

 

 

кількість переглядів: 1903