Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.06.2022

В обласній прокуратурі обговорили результати роботи у поточному році (ФОТО)

В Одеській обласній прокуратурі, під головуванням керівника відомства Сергія Костенка, відбулася оперативна нарада, на якій обговорили результати роботи у поточному році, першочергові завдання щодо ефективного виконання визначених законодавством повноважень в умовах воєнного стану.

В Одеській обласній прокуратурі, під головуванням керівника відомства Сергія Костенка, відбулася оперативна нарада, на якій обговорили результати роботи у поточному році, першочергові завдання щодо ефективного виконання визначених законодавством повноважень в умовах воєнного стану.

У нараді взяли участь заступники керівника обласної прокуратури, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури, а також керівники окружних прокуратур.

З початком воєнної агресії російської федерації та введенням на території держави воєнного стану, на перший план вийшла необхідність забезпечення оперативного і якісного документування воєнних злочинів, фактів порушення норм міжнародного гуманітарного права, збору і збереження доказової бази для притягнення агресора до відповідальності судовими інституціями, у тому числі з міжнародною юрисдикцією.

Введення воєнного стану суттєво позначилося на динаміці кримінальної протиправності у регіоні. Рівень кримінальної протиправності зменшився з 40,6 до 25,6 кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення та є нижчим ніж по державі.

При цьому правоохоронними органами області здійснюється досудове розслідування 84 кримінальних проваджень, зокрема воєнні злочини про порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України – 45), а також злочини, пов’язані з посяганням на територіальну цілісність і недоторканість України (ст. 110 КК України – 39).

Втім не втратили актуальності і напрями, що були пріоритетними у довоєнний час.

У поточному році до суду скеровано 31 обвинувальний акт про корупційні правопорушення, 7 – про кримінальні правопорушення у сфері земельних правовідносин, 10 – у бюджетній сфері, 35 –у сфері охорони довкілля.  До суду направлено 440 адміністративних протоколів про вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, за наслідками розгляду судом частини з яких до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу вже притягнуто 79 порушників.

За результатами представницької діяльності прокурорів цього року пред’явлено позовів на суму 2,7 млрд грн, задоволено позовів на 154 млн грн, добровільно відшкодовано 55,1 млн грн, забезпечено виконання судових рішень на суму 157,5 млн гривень.

Водночас, виокремлено проблемні питання, а також визначено пріоритетні напрями, на яких органи прокуратури Одещини зосередять свою увагу у поточному році.

Підсумовуючи нараду, Сергій Костенко зажадав підвищення ефективності роботи, вжиття вичерпних заходів до якісного виконання прокурорами наданих законом повноважень в умовах воєнного стану.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1495