Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.07.2023

Мільйонні оборудки із курортними землями на узбережжі Чорного моря – підозрюють ексдепутата Затоківської селищної ради та 3 його спільників (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру 4 членам організованої злочинної групи у шахрайському заволодінні земельними ділянками, фальсифікації документів та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 4 ст. 190, ч.ч. 3, 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України).

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру 4 членам організованої злочинної групи у шахрайському заволодінні земельними ділянками, фальсифікації документів та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 4 ст. 190, ч.ч. 3, 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України).

За даними слідства, ексдепутат Затоківської селищної ради, який тривалий час очолював постійну депутатську комісію з земельних питань, разом з 3 спільниками, незаконно заволоділи 15 земельними ділянками у курортному селищі Затока.

До земельної оборудки організатор «схеми» залучив інженера-землевпорядника та ще двох своїх знайомих.

Ексдепутат, маючи необхідний досвід, виготовляв підроблені рішення сесій Затоківської селищної ради, згідно яких нібито надавався дозвіл на виготовлення землевпорядної документації, та рішення Кароліно-Бугазької сільради про передачу земельних ділянок у власність.

Інші учасники групи підшукували землевпорядні-організації та держреєстраторів, які погоджувались розробити землевпорядну документацію та зареєструвати право власності на землю на підставних осіб. Для цього ділки підшукували громадян, які за мізерну винагороду надавали власні документи для оформлення на них ділянок. В подальшому, землю кілька разів перепродавали, щоб приховати її злочинне походження та створити враження про добросовісність подальшого набуття прав на неї.

Після завершення війни спільники планували продати частину земельних ділянок, а частину земель – «вилучили» у громади на замовлення одного з представників місцевого готельного бізнесу.

Загальна ринкова вартість земельних ділянок складає майже 15 млн гривень. На них накладено арешт із забороною користування, а також вчинення будь-яких реєстраційних дій.

Під час обшуків правоохоронці вилучили документацію, що стала підставою для незаконного відчуження землі, підроблені печатки та комп’ютерну техніку.

Наразі за клопотанням прокуратури організатор «схеми» перебуває під вартою.

Слід зазначити, що колишній депутат раніше вже двічі притягувався до відповідальності за земельні оборудки, а двоє його спільників – за злочини проти власності.

Також правоохоронці перевіряють причетність до зазначеної «схеми» депутатів Кароліно-Бугазької сільради Білгород-Дністровського району Одеської області та інших службових осіб.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу співробітників УСБУ в Одеській області.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1152