Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.07.2023

В обласній прокуратурі обговорили підсумки роботи за півріччя (ФОТО)

В Одеській обласній прокуратурі під головуванням виконувача обов’язків керівника Олексія Химченка відбулася підсумкова нарада, де обговорили результати роботи на основних напрямах діяльності за I півріччя 2023 року та першочергові завдання на наступний період.

В Одеській обласній прокуратурі під головуванням виконувача обов’язків керівника Олексія Химченка відбулася підсумкова нарада, де обговорили результати роботи на основних напрямах діяльності за I півріччя 2023 року та першочергові завдання на наступний період.

У нараді взяли участь заступники керівника обласної прокуратури, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури, а також керівники окружних прокуратур.

Відкриваючи нараду, Олексій Химченко відзначив, що в поточному році, з урахуванням стану законності та злочинності в регіоні, прокуратурою проведено низку організаційних заходів, що сприяли стабілізації криміногенної ситуації, підвищенню ефективності захисту прав і свобод громадян та інтересів суспільства та держави.

Прокурори Одещини забезпечують оперативне і якісне документування воєнних злочинів, фактів порушення норм міжнародного гуманітарного права, збір доказової бази для притягнення агресора до відповідальності судовими інституціями з міжнародною юрисдикцією. За процесуального керівництва органів обласної прокуратури розслідуються факти загибелі внаслідок обстрілів 43 цивільних осіб (з них 2 дітей) та поранення 166 цивільних осіб (з них 18 дітей) і 1 працівника патрульної поліції.

Важливе значення для захисту інтересів держави має забезпечення системної протидії кримінальним правопорушенням проти основ національної безпеки держави.

До суду скеровано 95 кримінальних проваджень цієї категорії. Зокрема: за фактами колабораційної діяльності (6); виправдовування та заперечення збройної агресії рф (60); державної зради (16); пособництва державі-агресору (3); шпигунства (1); посягання на територіальну цілісність України (3); несанкціонованого поширення інформації (5); порушення законів та звичаїв війни (1). За участі прокурорів ухвалено 62 обвинувальних вироки у таких кримінальних провадженнях.

Органи прокуратури беруть активу участь у розшуку активів осіб, які сприяють російській агресії та підтримують посягання на територіальну цілісність нашої держави.

За клопотаннями прокурорів судами постановлено ухвали про передачу в управління АРМА майна, коштів та інших активів суб’єктів господарювання, які належать або підконтрольні громадянам рф та рб, на суму близько 800 млн гривень.

Олексій Химченко зазначив, що попри складні умови війни, вдалося зберегти та покращити результативність роботи й на інших пріоритетних напрямках, а саме в бюджетній сфері, протидії корупції та організованій злочинності, злочинам у земельній та податковій сферах.

Зокрема, направлено до суду 106 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 35 - про злочини у бюджетній сфері, 29 - у сфері земельних відносин, 16 - про злочини, вчинені організованими злочинними угрупованнями. Ще 15 кримінальних проваджень скеровано до суду за фактами ухилення від сплати податків та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.  

Завдяки активізації роботи, направленій на виявлення фактів незаконного обігу підакцизних товарів, у цьому році до суду направлено 6 обвинувальних актів (з них 1 вчинене організованою групою), вилучено майна підакцизної групи на суму 12,4 млн гривень.

Активно здійснювалася прокуратурою й представницька діяльність. До суду пред’явлено позови на суму 20,6 млрд грн, задоволено позовів на 15,8 млрд грн, відшкодовано та забезпечено виконання судових рішень на суму 6,6 млрд гривень. Повернуто 8,2 тис га, попереджено незаконне надання земель площею 7,2 тис га.

Також значну увагу прокурори приділяють питанню безпеки громадян. Так, до суду направлено 25 позовів, предметом спору у яких є об’єкти цивільного захисту загальною площею 6960 м кв місткістю 7350 осіб, з яких 13 позовів вже задоволено. Балансоутримувачів зобов’язано привести у придатний до використання стан укриття загальною площею 3998 м кв місткістю 4220 осіб.

Водночас, виокремлено проблемні питання, а також визначено пріоритетні напрями, на яких органи прокуратури Одещини зосередять свою увагу у поточному році.

Підсумовуючи нараду, Олексій Химченко зажадав підвищення ефективності роботи, вжиття вичерпних заходів до якісного виконання прокурорами наданих законом повноважень в умовах воєнного стану.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1148