Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.10.2023

Координація злочинної діяльності на Одещині – підозрюють «вора в законі» «Лавасогли Батумського» та шістьох кримінальних авторитетів (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру підсанкційному суб’єкту підвищеного злочинного впливу, так званому «вору в законі», та 6 підконтрольним йому кримінальним авторитетам за фактом створення та участі у злочинній організації (ч. 5 ст. 255 КК України).

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру підсанкційному суб’єкту підвищеного злочинного впливу, так званому «вору в законі», та 6 підконтрольним йому кримінальним авторитетам за фактом створення та участі у злочинній організації (ч. 5 ст. 255 КК України).

За даними слідства, «вор в законі» на прізвисько «Лавасогли Батумський», з метою встановлення глобального контрою над злочинною діяльністю на території Одеси та області, призначив своїх представників – «положенців» та «смотрящих», тобто осіб, які на певній території діють від імені та під протекторатом «вора в законі».

«Лавасогли Батумський» безпосередньо координував діяльність створеної ним злочинної організації як «на волі» так і в місцях несвободи.

За його рішенням до ієрархії входили представники криміналітету:  «смотрящий за Одеським слідчим ізолятором» «положенець» на прізвисько «Рома Батумський»; «смотрящий» за корпусом № 1 Одеського слідчого ізолятора на прізвисько «Мотиль»; «смотрящий» за м. Ізмаїл на прізвисько «Мєчу»; «положенець» та «смотрящий» в м. Чорноморськ на прізвисько «Гном»; «смотрящий» в м. Чорноморськ на прізвисько «Подушка» (після затримання правоохоронцями «Гнома»); «авторитет», який здійснював злочинний вплив на окремі події у суспільстві, на прізвисько «Алдаш».

Злочинне угруповання отримувало протиправний та нелегальний дохід впроваджуючи свій вплив на всю незаконну діяльність в Одеському регіоні (незаконний гральний бізнес, угони автотранспорту, вимагання, крадіжки, пограбування тощо).

Діючи від імені «вора в законі», «авторитети» контролювали злочинну діяльність на території поширення свого впливу, спонукали рядових виконавців до скоєння злочинів та сприяли їх вчиненню, організовували «сходки» та наповнювали «воровський общак».

Поряд з цим, «сморящі», які перебували в місцях несвободи, розповсюджували свій злочинний вплив на нижчих за них по «статусу» в злочинній ієрархії осіб, а також на усі протиправні відносини в колоніях та слідчих ізоляторах регіону.

Наразі четверо підозрюваних перебувають у слідчому ізоляторі, один з яких є ставлеником «вора в законі» та займає найвищу ланку в кримінальній ієрархії в ДУ «ОСІ» на прізвисько «Рома Батумський» та якого засуджено до довічного ув’язнення.

Місця перебування «вора в законі» та ще двох підозрюваних  встановлюються. Їх оголошено у розшук.

Досудове розслідування – СУ ГУНП в Одеській області, оперативний супровід – УСР в Одеській області ДСР НП України.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1358