Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.11.2023

В Одесі викрито шахрайський Call – centre, учасники якого під виглядом міжнародного інвестиційного холдингу ошукували українців та іноземців

-

Прокурори Одеської обласної прокуратури спільно зі слідчими та співробітниками УКР ГУНП в Одеській області викрили масштабний колл – центр, учасники якого під приводом вкладення коштів у купівлю акцій та криптовалюти ошукували громадян України, Республіки Молдова, країн Європейського Союзу, Об’єднаних Арабських Еміратів та Сполучених Штатів Америки.

За даними слідства, учасники організованої групи телефонували громадянам різних країн і представлялися працівниками інвестиційної компанії. Шляхом обману вони схиляли співрозмовників до перерахування коштів під приводом інвестування у криптовалюту, цінні папери та інші активи.

В орендованому угрупованням приміщенні було створено та обладнано окремі структурні підрозділи злочинної організації – «служба безпеки», «відділ холодників» та «відділ Тім-лідерів». Кожний відділ мав свої функції, штат працівників, свого адміністратора, інструкції щодо введення потерпілих в оману та навчальний матеріал. Штатна чисельність колл – центру складала до 80 працівників.

Щомісячний дохід «інвестиційного холдингу» становив 150-200 тис дол США, з якого до 100 тис дол США йшло на забезпечення діяльності, у тому числі 50 тис дол США – на зарплати. Лише оренда приміщення складала 10 тис дол США на місяць, яке шахраї змінювали кожні 3-4 місяця з метою конспірації.

Правоохоронці провели близько 30 обшуків. Вилучено комп’ютерну техніку, носії інформації, мобільні телефони, чорнові записи, сценарії розмов з майбутніми потерпілими тощо.

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру 3 керівникам та 14 учасникам злочинної організації за ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 5 ст. 190 КК України. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії щодо встановлення інших учасників оборудки, усіх потерпілих та завданих збитків.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 667