Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.12.2023

Знищення особняка Гавсевича в Одесі – замовника та підрядника судитимуть за руйнування пам’ятки архітектури (ФОТО)

-

Прокурори Приморської окружної прокуратури м. Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно власника особняка Гавсевича  та керівника підприємства-підрядника за фактом умисного знищення, руйнування та пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин (ч. 5 ст. 298 КК України).

Слідством встановлено, що власник особняка, який є об’єктом культурної спадщини, спільно з підрядником, без відповідного дозволу, провели будівельні роботи з демонтажу огороджуючих та несучих конструкцій будівлі.

Такі протиправні дії обвинувачених призвели до руйнування об’єкту культурної спадщини, зокрема її конструктивних елементів та архітектурно-художніх елементів інтер’єру приміщень.

Так, під час ремонтних робіт, із застосуванням будівельної техніки, демонтовано огороджуючі та несучі конструкції і перекриття північної частини будівлі-пам’ятки, її південно-західну частину, покрівлю, другий та третій поверхи східної частини, а також частково демонтовано огороджувальні конструкції східної частини будівлі.

Наразі прокуратурою вживаються заходи представницького характеру щодо зобов’язання власника відновити будівлю-пам’ятку містобудування та архітектури.  

Досудове розслідування – ВП № 2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області.

 

Довідково: Відповідно до наказу Міністерства культури та туризму України від 16.06.2007 будівлю за адресою: м. Одеса, вул. Чорноморська, 1  – «Особняк Гавсевича» (архітектор Гальперсон С.С.), яка побудована у 1903 році, визнано пам’яткою архітектури і містобудування місцевого значення та взято під охорону держави.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 785