Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.12.2023

Незаконні затримання, вимагання, крадіжка та корупція на понад 4 млн грн - в Одесі судитимуть 3 поліцейських та їх спільника

-

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно 3 оперуповноважених одного з райуправлінь одеської поліції та керівника поштового відділення за фактом корупції, перевищення службових повноважень, вимагання, незаконного позбавлення волі та крадіжки (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 365, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 146, ч. 5 ст. 185 КК України).

Слідством встановлено, що поліцейські організували злочинну схему заробітку, пов’язану із систематичним отриманням хабарів від громадян. Так, без оформлення процесуальних документів вони затримували громадян під час отримання посилок з нібито наркотиками у поштових відділеннях та вимагали від них або їхніх родичів кошти за непритягнення до кримінальної відповідальності.

До своєї «справи» правоохоронці залучили керівника одного з поштових відділень Одеси, який надавав необхідну інформацію про клієнтську базу.

У такий спосіб спільники одержали майже 140 тис грн неправомірних коштів від 4 громадян, яких незаконного затримали та тримали в автомобілі, вимагаючи гроші.

Також обвинувачені проникли до квартири ще одного потерпілого, де у ході несанкціонованого обшуку нібито знайшли наркотики та висунули чоловіку вимогу про надання їм 10 тис дол США, а у разі відмови погрожували застосувати фізичну силу та запроторити за ґрати.

Потерпілий був змушений віддати спільникам 400 тис грн та криптовалюту 1497 USDТ. Крім того, зловмисники викрали з будинку чоловіка 97 тис дол США.

З метою конспірації та прикриття своєї злочинної діяльності поліцейські пересувались автомобілями на підвісних номерних знаках, а злочинні кошти переказували на рахунок родички одного з фігурантів.

Слідство стосовно ще одного учасника організованої групи – колишнього правоохоронця триває, його оголошено в міжнародний розшук.

Досудове розслідування – ТУ ДБР у Миколаєві, оперативний супровід – Одеське управління ДВБ НП.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 742