Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2023

Шахрайська схема заробітку на військовослужбовцях ЗСУ – підозрюють 3 псевдоволонтерів з Одеси (ФОТО)

-

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру членам злочинної групи у шахрайстві та легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 209 КК України).

За даними слідства, троє жителів Одеси в умовах воєнного стану вирішили нажитися на військовослужбовцях ЗСУ, які перебувають в зоні бойових дій та потребують для виконання бойових завдань автомобілів.

Ділки розробили злочинну схему заробітку, за якою, представляючись волонтерами, дзвонили представникам влади та духовенства, зокрема військовим капеланам, контакти яких знаходили в інтернеті, та під вигаданим ім’ям пропонували передати безоплатно на потреби ЗСУ транспортні засоби, яких насправді не мали. При цьому зазначали, що наразі перебувають за кордоном і просили перерахувати на їхні банківські рахунки кошти на паливо для заправки авто та подальшої відправки їх у визначені потерпілими місця.

Представники влади та духовенства або самі перераховували кошти, або надавали контакти українських захисників з передової. У такий спосіб псевдоволонтери ошукали 6 громадян на суму понад 130 тис гривень.

Для конспірації підозрювані змінювали сім-карти мобільних операторів, а, імітуючи перевезення транспортного засобу, дзвонили з автомобіля одного із спільників під час пересування Одесою.

Після перерахунку грошей на вказані картки, зловмисники розподіляли їх між собою та витрачали на власний розсуд, таким чином легалізуючи отримані злочинним шляхом кошти.

Підозрюваних затримано в порядку ст. 208 КПК України.

За клопотанням прокурора двом з них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у близько 1 млн грн та 1,5 млн грн відповідно, третьому – цілодобовий домашній арешт.

Під час обшуків за місцями мешкання та у транспортних засобах фігурантів виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карти, банківські картки, чорнові записи з номерами банківських карток та з абонентськими номерами та анкетними даними потерпілих, гроші тощо.

Досудове розслідування – СУ ГУНП в Одеській області, оперативний супровід – Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області ДКП НПУ.

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 869