Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2024

Андрій Костін оглянув місця російських атак на цивільну інфраструктуру Одеси

-

Генеральний прокурор, перебуваючи з робочою поїздкою на Одещині, повідомив подробиці розслідування нещодавніх масованих обстрілів Одещини, Харківщини та інших регіонів країни, а також експертиз щодо походження використаної зброї.

«Результати попередньої науково-технічної експертизи підтверджують, що випущена 2 січня по центральній частині міста Харкова ракета є ракетою малої дальності, яка розроблена Північною Кореєю. Триває комплексна комісійна експертиза, яка має остаточно підтвердити цей факт. Триває аналіз даних щодо інших фрагментів боєприпасів, які були виявлені на місцях нещодавніх атак на Харківщині та Одещині», – розповів Андрій Костін.

В Одесі Генпрокурор Андрій Костін разом з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером та керівником Одеської обласної прокуратури Ігорем Домущеєм оглянули місця російських атак на цивільну інфраструктуру та поспілкувалися з потерпілими.

Вранці 29 грудня ворог здійснив черговий масований ракетний удар. Одна з ракет влучила у багатоповерхівку та розірвалась всередині будинку. Троє мешканців загинуло, 11 постраждало, серед них двоє дітей та вагітна жінка. Загалом внаслідок ворожих атак за перші дні нового року на Одещині загинуло 6 мирних громадян, близько 30 постраждало.

«Загалом за перші дні нового року на Одещині загинуло 6 мирних громадян, близько 30 постраждало. Пошкоджено десятки будівель, серед них висотні житлові будинки, навчальні заклади, церква, крамниці», – зазначив Андрій Костін.

«Всього з початку повномасштабного вторгнення задокументовано понад 220 ворожих обстрілів цивільної та критичної інфраструктури на Одещині. Унаслідок цих обстрілів загинуло 61 цивільна людина, з них троє дітей. Поранення отримали 272 людини, у тому числі 29 дітей», – додав він.

Генпрокурор уточнив, що за кожним фактом розпочато досудове розслідування. У кримінальних провадженнях наразі вже проведено 911 допитів свідків та потерпілих, прокурорами спільно з іншими правоохоронцями проведено сотні оглядів місць подій. На місцях уражень вилучено понад 9 тисяч уламків ракет, бомб та снарядів, у тому числі уламки заборонених міжнародними Конвенціями касетних бомб.

Також Генеральний прокурор повідомив про ще один важливий крок до забезпечення відповідальності за злочини агресора: Міжнародний кримінальний суд здійснює розслідування російських атак на зернову інфраструктуру.

«Після виходу росії із зернової угоди у липні минулого року збройні сили країни-агресора почали масований обстріл портів Одеської області із застосуванням різного типу озброєння. Це ракети Х22, Х59, «Онікс» та «Калібр», а також безпілотники «Shahed». Представники МКС у тісній співпраці з українськими прокурорами працюють над розслідуванням цих злочинів. Надаємо нашим партнерам всебічну допомогу у зборі доказової бази, щоби виконавці, організатори цих злочинів, а також їхні поплічники отримали справедливе покарання», –наголосив Андрій Костін.

В Одесі Генпрокурор провів нараду за участі голови Одеської обласної військової адміністрації, керівництва Одеської обласної прокуратури та Спеціалізованої прокуратури у сфері оброни Південного регіону, обласних управлінь Нацполіції України, СБУ, Департаментів кіберполіції, стратегічних розслідувань та внутрішньої безпеки Нацполіції України, Територіальних управлінь ДБР в м. Миколаєві та БЕБ в Одеській області, Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України та Головного підрозділу детективів НАБУ.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 748