Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.01.2024

В обласній прокуратурі обговорили результати роботи за 2023 рік

-

В Одеській обласній прокуратурі під головуванням керівника Ігоря Домущея відбулася підсумкова нарада, де обговорили результати роботи на основних напрямах діяльності за 2023 рік та першочергові завдання на наступний період.

У нараді взяли участь заступники керівника обласної прокуратури, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури, а також керівники окружних прокуратур.

Відкриваючи нараду, Ігор Домущей відзначив, що у минулому році, з урахуванням стану законності та злочинності в регіоні, прокуратурою проведено низку організаційних заходів, завдяки яким досягнуто певних позитивних результатів.

Водночас очільник відомства наголосив, що важливе значення для захисту інтересів держави має забезпечення системної протидії кримінальним правопорушенням проти основ національної безпеки держави.

До суду скеровано 166 кримінальних проваджень цієї категорії. Зокрема: за фактами колабораційної діяльності (37); виправдовування та заперечення збройної агресії рф (93); державної зради (20); пособництва державі-агресору (3); шпигунства (1); посягання на територіальну цілісність України (5); несанкціонованого поширення інформації (9); порушення законів та звичаїв війни (1). За участі прокурорів ухвалено 138 обвинувальних вироків у таких кримінальних провадженнях.

Ігор Домущей, зазначив, що попри складні умови війни, вдалося зберегти та покращити результативність роботи й на інших пріоритетних напрямках, а саме в бюджетній сфері, протидії корупції та організованій злочинності, злочинам у земельній та податковій сферах.

Зокрема, направлено до суду 157 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 72 - про злочини у бюджетній сфері, 49 - у сфері земельних відносин, 25 - про злочини, вчинені організованими злочинними угрупованнями, 138 - у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Активно здійснювалася прокуратурою й представницька діяльність. До суду пред’явлено позови на суму 392,3 млрд грн, задоволено позовів на 387,4  млрд грн, відшкодовано та забезпечено виконання судових рішень на суму 21,4 млрд гривень. Повернуто та попереджено незаконне надання земель площею 9,6 тис га.

Також значну увагу прокурори приділяють питанню безпеки громадян. Від початку повномасштабного вторгнення до суду направлено 81 позов, предметом спору у яких є об’єкти цивільного захисту загальною площею 18,7 тис м кв місткістю 21,1 тис осіб, з яких 47 позовів вже задоволено. Балансоутримувачів зобов’язано привести у придатний до використання стан укриття загальною площею 10,4 тис м кв місткістю 11,1 тис осіб.

Під особливим контролем обласної прокуратури перебуває протидія проявам насильства стосовно дітей. Упродовж 2023 року до суду скеровано 21 обвинувальний акт щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством та 29 обвинувальних актів за фактами посягань на статеву недоторканість дітей. Ухвалено 33 вироки (17 – за фактами статевої наруги та 16 – за фактами домашнього насильства над дітьми).

Водночас, виокремлено проблемні питання, а також визначено пріоритетні напрями, на яких органи прокуратури Одещини зосередять свою увагу у поточному році.

Підсумовуючи нараду, Ігор Домущей зажадав підвищення ефективності роботи, вжиття вичерпних заходів до якісного виконання прокурорами наданих законом повноважень в умовах воєнного стану.

 

Пресслужба Одеської обласної прокуратури

кількість переглядів: 519