Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.06.2014

ІНФОРМАЦІЯ про вжиті органами прокуратури Одеської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 роціІНФОРМАЦІЯ про вжиті органами прокуратури Одеської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році про вжиті органами прокуратури Одеської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році

ІНФОРМАЦІЯ  про вжиті органами прокуратури Одеської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 роціІНФОРМАЦІЯ  про вжиті органами прокуратури Одеської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році про вжиті органами прокуратури Одеської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році

ІНФОРМАЦІЯ
про вжиті органами прокуратури Одеської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році
(згідно з вимогами ч. 1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)
      Органами прокуратури Одеської області постійно вживаються заходи щодо запобігання і протидії корупції.
     Упродовж минулого року стан протидії корупції розглянуто на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів держави 29.05.2013 та 22.11.2013, на яких визначено спільні організаційно-практичні заходи у цій сфері.
     На виконання координаційної наради керівників правоохоронних органів області від 29.05.2013 оновлено постійно діючу робочу групу з питань протидії корупції з числа найбільш кваліфікованих працівників спецпідрозділів, прокурорів та слідчих галузевого управління прокуратури області.
     З метою забезпечення належного відомчого контролю та прокурорського нагляду у кримінальних провадженнях з ознаками корупції видано розпорядження від 19.09.2013 «Про підвищення ефективності роботи прокурорів у кримінальному провадженні про корупційні правопорушення».
     Стан прокурорського нагляду у сфері протидії корупції серед інших питань розглянуто на засіданнях колегії Генеральної прокуратури України, останнє з яких проведено 30.12.2013 «Про підсумки роботи органів прокуратури Одеської області у 2013 році та заходи, спрямовані на підвищення їх діяльності, основні завдання на наступний період».
     Працівниками прокуратури області з метою підвищення ефективності та якості роботи у сфері запобігання і протидії корупції у прокуратурах районів (Ізмаїльської, Білгород-Дністровської міжрайонної, Роздільнянського, Любашівського, Саратського, Овідопольського та м. Іллічівська) упродовж минулого року перевірено виконання вимог законів, спрямованих на протидію злочинності та корупції.
     Органами прокуратури області вживалися заходи щодо протидії корупції кримінально-правовими засобами.
     Минулого року розпочато досудове розслідування у
316 кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, щепроваджень перебувало в залишку з позаминулого року.
     За результатами розслідування до суду направлено 70 (22,2% від загальної кількості розслідуваних усіма правоохоронцями) обвинувальних актів щодо 79 осіб, які вчинили 136 корупційних злочинів (з нихпідозрюваний утримувався під вартою).
     Зусилля слідчих і прокурорів спрямовувалися на виявлення найбільш небезпечних проявів корупції.
     Зокрема за закінченими провадженнями викрито 67 злочинів, які пов’язані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Загальна сума хабарів у кримінальних провадженнях з ознаками корупції становить 215 тис. доларів США та 196 тис. грн.
     Крім того, за направленими минулого року до суду обвинувальними актами виявлено корупційні кримінальні правопорушення: 17 – зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України); 4 – комерційний підкуп службової особи юридичної особи приватного права
(ст. 368-3 КК України); 2 – підкуп особи, яка надає публічні послуги
(ст. 368-4 КК України); 3 – зловживання впливом (ст. 368-4 КК України);
27 заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем
(ч.ч. 2-5 ст. 191 КК України).
     Особлива увага приділялася виявленню злочинів цієї категорії, вчинених посадовими особами вищих категорій, в органах влади і місцевого самоврядування, у контролюючих та правоохоронних органах.
     З числа направлених до суду обвинувальних актів даної категорії до кримінальної відповідальності притягнуто 15 державних службовців, посадових та службових осіб райдержадміністрацій, у тому числі 2 голів райдержадміністрацій, 1 з 8 по державі голів районних та міських рад, посади яких віднесено до 3 категорії.
     До суду направлено обвинувальні  акти  щодо 15  працівників МВС; службових осіб Мінідоходів в області; 1 – державної прикордонної служби.
Відомості про осіб, які вчинили кримінальні корупційні
 
правопорушення, за направленими до суду обвинувальними актами
Категорії осіб
Кількість
Службові особи органів місцевого самоврядування
3
Посадовці райдержадміністрацій
4
Державної податкової служби
1
Податкової міліції
1
Державної кримінально-виконавчої служби
1
Митної служби
5
Державної прикордонної служби
1
Органів внутрішніх справ
15
Посадових та службових осіб інших органів державної влади
18
     У закінчених провадженнях цієї категорії встановлено збитків на суму 2,7 млн. грн., з яких відшкодовано 54 тис. грн. Накладено арешт на майно підозрюваних вартістю 2,1 млн. грн. та вилучено майна, готівки, цінних паперів, іноземної валюти на суму 219 тис. грн.
     Упродовж минулого року судами розглянуто з постановленням обвинувального вироку 10 кримінальних справ за ознаками корупції стосовно 13 правоохоронців, які направлялись до суду в порядку КПК України 1960 року.
     З 13 засуджених осіб 2 особам призначено покарання у вигляді позбавлення волі реально з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю та з конфіскацією майна.
     До 10 осіб застосовано покарання у вигляді позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади із застосуванням ст. 75 КК України, тим самим звільнено від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі. До 1 особи застосовано покарання у вигляді штрафу.
     Із 13 засуджених осіб правоохоронних органів: 4 особи працівники податкової служби, 7 – органів внутрішніх справ та 1 – митної служби.
     З числа направлених до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях судами розглянуто 20. У всіх випадках постановлено обвинувальні вироки, у тому числі 12 на підставі угод.
     Проводилася робота з протидії корупції адміністративно-правовими заходами.
     Минулого року органами прокуратури до суду скеровано 30 (31,9%) із 94 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. За результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 29 (38,6 %) із 75 осіб, закрито 5 адмінпроваджень, з них 1 – за відсутності події і складу правопорушення.
     До адміністративної відповідальності за протоколами про корупційні правопорушення органів прокуратури притягнуто:
- 4 посадові особи органів місцевого самоврядування, з них 1 службовець 3-4 категорії та 3 – 5-7 категорії;
- 1 посадовця органів внутрішніх справ;
- 1 службову особу державної кримінально-виконавчої служби;
- 3 службових осіб органів та підрозділів цивільного захисту;
- 6 посадових та службових осіб інших органів державної влади;
- 13 депутатів місцевих рад;
- 1 особу, яка виконує організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки в  юридичних особах приватного права.
     У 2013 році адміністративними корупційними правопорушеннями спричинено збитки на суму 2,3 тис. грн., які відшкодовано у повному обсязі.
    Сума   штрафів,   накладених    на    корупціонерів,    становить   17 тис. грн. , що майже в 1,8 рази перевищує завдані ними збитки.
     Прокурорами внесено 11 протестів на необґрунтовані та незаконні судові рішення. Внесено 60 подань та інших документів реагування на усунення причини та умов, що сприяють корупційним проявам. За результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 53 службові особи.
     Активізовано висвітлення заходів з даної тематики: брифінгів, відомчих, міжвідомчих та координаційних нарад тощо.
     25 листопада 2013 року відбувся брифінг прокурора Одеської області В.Д. Трунова на тему: «Щодо результатів роботи правоохоронних органів області у сфері протидії корупції за 10 місяців 2013 року».
     Діяльність органів прокуратури у сфері запобігання і протидії корупції як пріоритетний напрям перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області.
 
Прокуратура Одеської області

кількість переглядів: 1875